НОВИНИ

Башар Асад: Алепо е свободен!

Алепо е свободен, заяви сирийският президент Башар Асад и приветства победата над сирийските бунтовници. Сраженията за втория по големина сирийски град, части от който 4 години бяха в ръцете на опозицията, секнаха. В рамките на договореното от Русия и Турция примирие, от Алепо започна евакуация и на последните останали там бунтовници. Режимът в Дамаск нарече събитията "исторически момент".

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:51, 15.12.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Близо 1000 души бяха извозени с 20 автобуса и 13 линейки през проправителствените западни части на Алепо до контролирано все още от бунтовници предградие. Независими наблюдатели потвърдиха, че конвоят е стигнал до местоназначението си без инциденти. Там с друг транспорт бягащите от Източен Алепо продължиха към съседната провинция Идлиб, която е в ръцете на опозицията.

Ген.-лейт. Виктор Познихир, зам.-началник на Главното оперативно управление на руския генщаб: "Днес по заповед на върховния главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин, руският център за помиряване провежда операция по извеждане от Алепо към провинция Идлиб останалите там бойци, семействата им, както и мирни жители".

Според държавната телевизия в Дамаск евакуацията ще продължи до извеждането на още поне 4000 души. Повечето от тях били бунтовници и семействата им. Турското правителство съобщи, че през следващите 3 дни поне 50 000 цивилни също ще напуснат Алепо.

;

Русия твърди, че гарантира безопасността на евакуираните.

Ян Егеланд, хуманитарен съветник, ООН: "Руснаците ще следят евакуацията да протече бързо, без бюрокрация и без инциденти. И нищо лошо да не се случи на евакуираните".

В нарушение на досегашната си практика да отправя важни послания в рамките на телевизионни интервюта сирийският президент Башар ал Асад се обърна към народа с разпространен в интернет видеозапис на смартфон. Той нарече падането на Алепо "исторически момент", който ще промени ситуацията не само в Сирия, но и в региона и в света. Този момент бил вододелен също като разпадането на Съветския съюз.

От Лондон, британският министър на отбраната Майкъл Фалън предупреди Асад, че превземането на Алепо далеч не му гарантира бъдеще в Сирия, от чиято територия контролира едва 40 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станаха ясни победителите в конкурса Валя Крушкина - журналистика за хората
Станаха ясни победителите в конкурса "Валя Крушкина - журналистика за хората"
Лидерите на ЕС се събраха на последен за годината съвет
Лидерите на ЕС се събраха на последен за годината съвет