Баща мечтае един ден да може да говори със сина си. 10-годишният Константин Вагелов страда от аутизъм. Момчето посещава Центъра за специална образователна подкрепа в Свиленград, но има нужда и допълнителна рехабилитация, за да може да проговори. Сега баща му Коста разчита на помощта на добри хора, които да дарят средства в кампанията „Българската Коледа“.

Константин се ражда недоносен и прекарва 2 седмици в кувиоз. Когато е на 3 годинки, семейството забелязва, че момчето прави странни периодични движения. Веднага търсят консултация със специалисти, а лекарите поставят диагнозата– аутизъм. Детето е диагностицирано преди 7 години и не е комуникативно

Коста Вангелов: В момента той не говори. Говори си някакви негови думички, когато е спокоен

Преди 3 години майката на Константин изоставя семейството и заминава за Англия. За да може да се грижи за него, бащата се връща в родния Свиленград. Там има и специализиран център, в който 10-годишното момче получава отлични грижи от екип професионалисти. А баща му Коста е категоричен, че вижда напредък в състоянието му.

Коста Вангелов: С всеки изминал месец той се променя, реагира по различен начин на различни. Неща, които преди време ги е подминавал и не е реагирал, сега му правят впечатление.

За да продължи напредъка на Константин обаче, са необходими допълнителни грижи и още различни видове терапии. Това е причината семейството да се обърне за помощ към Българската Коледа.

Юлия Илиева, директор ЦСОП „Стефан Василев“: Има нужда и от други терапии, които не се практикуват от нашите специални педагози. Това са терапии, които подпомагат развитие на детето. Те са скъпо струващи, а ние нямаме как да осигурим средства за това.

Единственото, за което всички мечтаят, е един ден Константин да се преобщи към другите деца – да може да комуникира и да казва от какво има нужда.

Коста Вангелов: На моменти съм сънувал, че той е проговорил и си говорим с него.
Вижте повече за кампанията Българската Коледа