Родители на първокласници от столичното 122- ро училище подкрепиха бащата на съученик на техните деца. Чавдар Георгиев е баща на 7- годишния Петър и 4- годишната Георгина. Той се бори децата му да останат с него в България, а не да бъдат отведени в Норвегия, където живее тяхната майка. Днес имаше заседание по делото, което майката е завела срещу бащата, че двете деца са изведени от родината им в нарушение на законодателството на родителските права.

Сагата започва през 2017 година. Майката на двете деца - норвежката Моника Хеггхолмен, е арестувана заради данъчни престъпления. В началото на 2018 година бащата Чавдар Георгиев се връща в България с двете деца, които имат двойно гражданство.

Петър е в първи клас на 122-ро училище и има специални образователни потребности. Георгина ходи на детска градина. Тъй като бащата задържа децата при себе си повече от година, според Хагската конвенция, майката завежда дело те да бъдат върнати в Норвегия. На първа инстанция делото се печели от бащата. То обаче се гледа и на втора инстанция и днес най-вероятно ще е последното заседание на Апелативния съд.

Чавдар Георгиев: Даже и секунда не си позволявам да се настройвам в някаква насока, защото първо гледам сам две деца и второ знам, че болката ще е много силна, ако е негативно. Поради това, че съм взел децата, мислейки за техния най-добър интерес да не бъдат травмирани, не мога да се върна в Норвегия да ги виждам, защото ще бъда арестуван.

И още, бащата се притеснява, че ако децата бъдат върнати в Норвегия, а майката получи ефективна присъда, те ще бъдат разделени и дадени на приемни семейства. Днес да го подкрепят пред 122-ро училище дойдоха родители на съучениците на Петър.

Гергана Генчева, родител: Дойдох тук, защото интересът на децата трябва да бъде поставен на първо място, а аз наистина вярвам, че отивайки в Норвегия те ще получат голяма психологическа травма, а това е най-важният период за децата и реално, ако в момента децата бъдат травмирани, аз не мисля, че те ще могат да израстнат като пълноценни личности.
Деница Григорова, родител: Човекът е написал отворено писмо до всички институции и аз мисля, че трябва държавата и всички институции да се мобилизират и да приложат всички механизми да защитят българските граждани и децата на човека, така че те да останат на неговите грижи.

Най-вероятно решението на Апелативния съд, каква ще бъде съдбата на децата, ще стане ясно след месец.

Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова от Сутрешния блок на БНТ.