НОВИНИ

Баските сепаратисти са на път да приключат дебата за разпускането на ЕТА

Баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че е на път да приключи започналия между членовете ѝ дебат за саморазпускането си, предаде Франс прес, цитирайки комюнике, публикувано в онлайн-изданието „Гара“.

bnt avatar logo
от БТА
21:51, 01.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
баските сепаратисти път приключат дебата разпускането ета

„Конфликтът продължи прекалено много десетилетия и през последните години се опитваме да оставим зад себе си този цикъл“, пише нелегалната организация, обвинявана за 829 жертви в Испания и Франция до 2010 година. „Тази година е специална, защото процесът на дебатите е на път да приключи“, добавя ЕТА по повод баския национален празник.

През 2011 г. ЕТА се отказа от насилието и през април 2017 г. обяви, че ще се разоръжи. След това организацията обяви, че води вътрешен дебат за бъдещето си, а през февруари тази година съобщи, че е призовала членовете си да гласуват за разпускането ѝ. Според различни източници това може да се случи още преди началото на лятото.

ЕТА е създадена в Испания през 1959 г. по време на диктатурата на Франсиско Франко. През 1969 г. тя започна серия от атентати, които се засилиха през 80-те години след завръщането към демокрацията. ЕТА е включена в списъка с терористични групировки на ЕС, но заявява в комюникето си, че "не е искала война". "Тя ни беше наложена и за съжаление, ние баските се видяхме принудени да грабнем оръжията".

;

"Хиляди подкрепяха ЕТА или бяха членове. Те ще продължат и в бъдеще да се борят за свободата на Страната на баските", подчертава нелегалната организация.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо не реагира пряко на комюникето. Той обаче заяви в комюнике за програма, целяща да поддържа спомените за тероризма сред учениците, че каквото и да прави ЕТА, убийците са тези, които извършват убийства, а убитите са жертви.

Мадрид и Париж искат разпускането на организацията и отказват да преговарят за съдбата на около 250 намиращи се в затвора нейни членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун и съпругата му присъстваха на концерт на южнокорейски изпълнители
Ким Чен-ун и съпругата му присъстваха на концерт на южнокорейски изпълнители
Двама мъже загинаха при катастрофа на пътя Ловеч - Троян
Двама мъже загинаха при катастрофа на пътя Ловеч - Троян