Повечето домашни прасета в Пазарджишко вече са унищожени. Именно в този регион стопаните се вдигнаха на протест срещу превантивните мерки и получиха отстрочка за умъртвяване на животните. Срокът изтече вчера и от днес инспекторите на Агенцията по безопасност на храните тръгват на проверки.

Ситуацията в региона следи и Областната епизоотична комисия, която заседава в Пазарджик.

Повече от репортера ни Димитър Димитров.

Голямо Враново, Сливо Поле

Три седмици след откриването на огнището на Африканска чума в свинекомплекса в Голямо Враново са умъртвени и загробени само 7 000 от общо 30 000 животни. Управителят на фермата настоява останалите прасета, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните, да не бъдат унищожавани, още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Те са направени в независима лаборатория.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в Голямо Враново: Настояваме да се постъпи прагматично, да се проследи как протича заболяването. При нас заболяване няма.

От Областната Агенция по безопасност на храните обаче са на друго мнение.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Огнището е в целия свинекомплекс.

На евтаназия подлежат всички животни, защото според специалистите, само така вирусът може да бъде унищожен.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Има заповед, която е издадена, има правила за действие световни и европейски в такива случаи и към момента те не подлежат на коментар.

Над 720 000 лева ще струва дезинфекцията на свинекомплексите в района, в които проникна заразата.

Проверките на БАБХ в личните стопанства в Южна България започват от утре

Проверките на БАБХ в личните стопанства в Южна България започват от утре

Повечето домашни прасета в Пазарджишко вече са унищожени. Именно в този регион стопаните се вдигнаха на протест срещу превантивните мерки и получиха о...