НОВИНИ

България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

От днес България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. През следващите 6-месеца в София се очакват около 300 събития, но председателството крие доста по-сериозни предизвикателства. През следващите 6 месеца трябва да бъдат взети и ключови решения за бъдещето на съюза.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:45, 01.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

България поема председателството на Съвета на ЕС с ангажираност и вдъхновение да работи за по-силен, по-сигурен, по-всеобхатен и цифрово квалифициран ЕС в интерес на всеки гражданин.

Това е първият туит от профила на българското председателство минути след началото на 2018 година.

Под него приветствие има от профила на Европейския съве, а първият европейски лидер поздравил България е австрийският канцлер Себастиан Курц.

Едно от най-тежките предизвикателства през следващите 6 месеца са преговорите между отделните държави за бюджета на Евросъюза за периода от 2021-ва година до 2027-ма, които трябва да приключат до май.

На страната ни ще се наложи да играе ролята на балансьор в най-тежката фаза от преговорите за Брекзит, в която трябва да се реши какви ще бъдат търговските отношения между кралството и блока. България ще се опита да намали и разделението между Източна и Западна Европа по т.нар. миграционен пакет преди Австрия да поеме председателството в средата на годината. Това включва преговорите по предложената от Европейската комисия реформа на т. нар. споразумение от Дъблин. Най-конфликтният въпрос тук е релокацията на мигрантите.

Европейската преса коментира, че София се надява председателството да отвори пътя ни към присъединяване към Шенген и влизане в чакалнята за еврозоната. Първото събитие от европредседателството вече се състоя. БНТ излъчи на живо новогодишният концерт "Духът на Европа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели част от приюта на отец Иван в Нови хан
Пожар изпепели част от приюта на отец Иван в Нови хан
Първото бебе за 2018 година проплака в София 45 минути след полунощ
Първото бебе за 2018 година проплака в София 45 минути след полунощ