НОВИНИ

​Български фермери отглеждат японска гъба шийтаке

Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът шийтаке е известен с лечебните си свойства при онкологични заболявания. Българската продукцията е на по-ниска цена от вносната и е предназначена само за родния пазар.

bnt avatar logo
от Гергана Шумкова
20:20, 20.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Всеки минувач днес имаше възможност да опита лечебната и много вкусна гъба Шийтаке на четвъртото издание на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас". Макар гъбата да има много полезни свойства, особено при онкологични проблеми, тя е малко позната на българския пазар и затова няма европейско подпомагане за отглеждането ѝ в страната ни. Въпреки това фермерите от гр. Баня решават да се заемат с производството на гъбата. А технологията за отглеждането ѝ се оказва доста сложна.

Стоян Семов - производител: Използваме колко и странно да звучи ъглошлаиф, слага ме му специална приставка и специална боргия, които са по японска технология. След това пробиваме дупки в дръвчето по шахматно. С пистолет за енокулиране внасяме мицел в дупките.

В момента 10 ферми в България отглеждат чудотворните гъби. Дърветата, върху които растат най-добре, са клен и дъб. Гъбата шийтаке съдържа много витамини и минерали, сред които В12, А, Е и D; известно е, че помага на хора с високо кръвно налягане, анемия, както и за поддържането на силна имунна система. Шийтаке печели името си „императорска гъба”, защото в дълбока древност, по времето на императорската династията Мин, официално е призната за гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била никак известна сред масовото общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестират в центъра на Барселона в подкрепа на референдума
Хиляди протестират в центъра на Барселона в подкрепа на референдума
Мексико в първите часове след земетресението
Мексико в първите часове след земетресението