НОВИНИ

Бъбречни заболявания сред децата заради мръсни тоалетни в училищата

Близо 15 процента от децата у нас страдат от бъбречни заболявания, заради нередовно ползване на тоалетните в училищата. Често хигиенните условия в тях са лоши и децата не желаят да ги посещават. Това признаха лекари по повод Деня на тоалетната, който се отбелязва в цял свят по препоръка на Световната здравна организация.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
11:13, 18.11.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

През последните години все по-често млади хора страдат от бъбречна недостатъчност. Причина за това сериозно заболяване е нередовното посещение на тоалетна още от ранна детска възраст. Обикновено след като излязат сутрин от дома си, децата ходят в тоалетната чак когато се приберат у дома.

доц. д-р Анелия Буева- нефролог, национален консултант по детски болести:
"Когато не се използва редовно и както трябва тоалетната, а това е масово в учебните заведения то тогава инфекциите на бъбреците са много често срещани, а в в детска възраст бъбреците са органи, които растат заедно с организма и когато са болни те остават малки".

Близо 40 процента от училищните тоалетните у нас са отблъскващи. Във варненското училище "Васил Друмев " има подобен проблем. Там от години тоалетните не са ремонтирани-децата не искат да ги ползват и се въздържат по цял ден. До скоро училищното настоятелство се е надявало да получи пари за ремонт от държавната хазна.

Красимир Димитров, директор на ОУ "Васил Друмев" - Варна:
"През последните години сме на дефицит и не можем да си позволим за нас подобен лукс, надявахме се на проект от Министерството на образованието, но той се отнасяше само за държавните училища".

Сега се надяват на помощ от общината.

Елена Кенарова, Община Варна:
"Всяко едно училище ако има проект би могло да бъде включено в капиталовата програма на Общината за съответната бюджетна година."

Проблемът с лошите условия в училищните тоалетни е трудно решим. Затова, казват лекарите, е важно родителите да обяснят на децата защо трябва да ползват тоалетната редовно. Независимо дали им е комфортно или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощални срещи на американския президент Барак Обама
Прощални срещи на американския президент Барак Обама
Мисията на китайските астронавти приключи успешно
Мисията на китайските астронавти приключи успешно