Все по-активен става бизнесът в дарителските кампании на БЧК. Днес организацията излезе с отчет на свършената работа през изминалата година. През 2018 г. се навършват 140 години от основаването на Българския червен кръст.

Доброволците на БЧК. Над 18 000 през миналата година. Почти половината под 35-годишни.

Христо Григоров - председател на Български червен кръст: Защо сме толкова ефективни, защо сме толкова успешни? Това е, защото работим заедно.

А нужда от помощ винаги има. И българинът помага - над 2 милиона са събрани за пострадалите от взрива в Хитрино, над 300 000 - за щетите от наводненията в Бургаска област. И една нова тенденция - все повече фирми активно се включват в акциите на БЧК.

Христо Григоров - председател на Български червен кръст: Ако се направи един анализ, ще се види, че ако по-рано едно 60-70 % от средствата идваха от нашите баби и дядовци, родители, пенсионери, сега тези средства идват от корпоративния бизнес.

Всяка година се работи по над 100 проекта. Хранителната програма например е подпомогнала над 300 000 миналата година, над 5500 са осигурените доброволци за безвъзмездно кръводаряване, на над 4 000 души, пострадали при различни бедствия и аварии е оказана помощ. 94 са спасителните акции във високите части на планините, почти 4 000 са спасени от удавяне.

Христо Григоров - председател на Български червен кръст: Ние сме в състояние в рамките между 2 и 3 часа във всяка една точка на страната да изнесем помощ.

Хуманизъм, независимост, доброволност, единство. Основни принципи на работа за Българския червен кръст. Обещават да бъдат навсякъде и за всеки.