Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова и директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков имаха работна среща със състава на ГКПП-Лесово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Лесово, Елхово Елхово Пъстрогор, Свиленград Ямбол

Двамата са се запознали с актуалната обстановка по границата. В рамките на работното посещение в областите Хасково и Ямбол, вътрешният министър Бъчварова и главният комисар Кичиков са посетили Разпределителния център в Елхово, както и Транзитния център в село Пъстрогор, администриран от Държавната агенция за бежанците.

На място те са проверили работата и състоянието на центровете. Коментирано е било последователното прилагане на предприетите успешни мерки по отношение на доброволното връщане на граждани на трети страни, които не удовлетворяват изискванията за придобиване на статут за пребиваване в страната.


Румяна Бъчварова съобщи в Ямбол, че 600 сътрудници по охрана на границата ще бъдат назначени допълнително на терен, а в областните дирекции в цялата страна - други 550. За охрана на границата и нови високопроходими автомобили ще се използват евросредства. Ще се удвои и лимитът за гориво на всеки автомобил. В Ямбол кадровият проблем с липсващите щатове е решен, скоро ще има новоназначени полицаи. От началото на седмицата вече са постигнати и конкретни резултати от специализираната полицейска операция срещу битовата престъпност, съобщи още Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Установени издирвани лица 213 в цялата страна, 27 установени издирвани автомобили, 66 бързи производства, досъдебните производства 303. Проверени заложни къщи и указиони 918 на територията на цялата страна. Това е само за 5 дни.