НОВИНИ

Бъчварова: Мерките за борба с битовата престъпност не сработиха

Борбата с битовата престъпност досега не е дала резултат. Това призна днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща с Националното сдружение на общините. Общините настояха полицаите по места да се отчитат пред местните Общински съвети. Целта е да се изработят ефективни мерки за борба с битовата престъпност - съобразени с всеки регион по отделно.

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: А. Андреева, К. Стоичков
17:59, 07.06.2016
Чете се за: 02:30 мин.
У нас

В плевенското село Ореховица местните се оплакват, че няма къща, която да не е разбивана от крадци поне веднъж. Имало случаи, когато обирали храна и покъщнина дори в присъствието на стопаните.

;

Самият министър Румяна Бъчварова днес заяви, че внимателният анализ показва как мерките за борба с битовата престъпност не се прилагат достатъчно активно от всички отговорни институции, няма необходимия стимул за това и добра координация.

;

Затова министерството заедно с общините работят по нова стратегия срещу битовата престъпност - с нови, по-ефективни механизми за противодействие на това явление

;

Анализът показва, че битовата престъпност по региони е с доста различен профил. На места най-уязвими са самотните и възрастни хора - предимно в Северозападна България. А на други пък - най-чести са посегателствата върху селскостопанската продукция. Тоест общите мерки, които досега се прилага от МВР, не могат да са ефективни навсякъде.

;

Помните, един такъв опит за успокояване на духовете, така да се каже, и вдъхване на респект сред хората, бе акцията от февруари 2014 г., когато в малки населени места беше изпратена жандармерията. Е, жандармерията не може да остане вечно там.

;

Именно поради недобрите резултати се стигна до това, че в някои села хората дори си наеха частни охранителни фирми, които да дават патрули.

;

Местните полицейски управления да дават отчет пред общинските съвети какво правят срещу битовата престъпност и да обсъждат конкретни мерки за борба с нея. Също така, да се дадат повече правомощия на местните общински контролни органи и инспекторати, така че те да се занимават с по-незначителните закононарушения, а пък полицията да се концентрира върху по-наболелите. Какво още - да видим в следващия репортаж.

;
Митко Цеков - Седмия път влизат вътре, засичат че съм заминал за Плевен, влизат вътре и всичко обърнато. Баща ми само вдига ръце ей така.
;

Здравко Маринов
- Имам 14 нападения над домакинството си. Строшени стъкла, кражби.
;

Местните искат постоянно полицейско присъствие в селото, но такова, за съжаление, е невъзможно. От управлението в Долна Митрополия изпращат тук патрул през нощта.

;
Христо Симеонов, началник на РУ на МВР-Долна Митрополия - Хората не го виждат това, но в тъмната част на денонощието, като по-рискова от криминогенна гледна точка, е причината всяка нощ тук да има присъствие на полицейски служители.
;

Общините сега предлагат с промени в закона да се дадат повече правомощия на общинските контролни органи.

;
Гинка Чавдарова, предс. на Националното сдружение на общините в България - Голяма част от нашите правомощия по контрол на собствените ни общински наредби и по контрол по опазването на общинското имущество засега, по регламент, изисква присъствие на полицаи. А полицаите в малките населени места знаете как ги има. И затова ние искаме да махнем това дублиране на много хора, за да установят едно нарушение.
;

И още: общините предлагат всички местни комисии по сигурността и превенция на престъпността да се обединят в една структура. Парите от пътни нарушения, установени с видеокамери на територията, да отиват в общинските бюджети. Трябвало и промяна в закона, така че дребните престъпления да не се считат за толкова дребни, а извършителите - да се измъкват.

;
Гинка Чавдарова, предс. на Националното сдружение на общините в България - За кого е маловажно едно разбито жилище на възрастен човек на селото, където са му изнесени трупаните през цял живот неща или откраднати животните, които си отглежда. И доколко то е с ниска опасност, след като се повтаря 10 пъти от едни и същи хора.
;

Вътрешният министър Румяна Бъчварова приветства идеите и призна, че досегашните мерки не са дали резултат.

;

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи -Това мисля, че всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи с това. На някои места най-пострадали са самотно живеещите възрастни хора. С тях трябва да се работи по един начин, ако те са разпръснати в много на брой малки населени места, на други места трябва да се работи приоритетно с извършителите на престъпления. Там, където има характерни белези. Не може да разчитаме само на общите решения. Трябва да търсим регионалните.
;

Предвид сезона общините ще разпространят и специални наредби за извозването и предаването на реколтата, така че също да се минимизира рискът от посегателства.

;

Поредният план на МВР и общините идва, след като, помните, преди по-малко от година вътрешното министерство се похвали, че броят на престъпленията намалява драстично: от 131 000 през 2001-а до 90 000 през 2014-а.

;

По-рано през годината, през април, бе обявен и Национален план за противодействие на престъпността с включени 110 мерки. Повечето от тях с превантивна цел. Дали всички това ще сработи - ще видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две трети от българите нямат никакви спестявания
Две трети от българите нямат никакви спестявания
Пенсионират рекорден брой директори на училища в Пиринско
Пенсионират рекорден брой директори на училища в Пиринско