Борбата с битовата престъпност досега не е дала резултат. Това призна днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща с Националното сдружение на общините. Общините настояха полицаите по места да се отчитат пред местните Общински съвети. Целта е да се изработят ефективни мерки за борба с битовата престъпност - съобразени с всеки регион по отделно.

Самият министър Румяна Бъчварова днес заяви, че внимателният анализ показва как мерките за борба с битовата престъпност не се прилагат достатъчно активно от всички отговорни институции, няма необходимия стимул за това и добра координация.

Затова министерството заедно с общините работят по нова стратегия срещу битовата престъпност - с нови, по-ефективни механизми за противодействие на това явление

Анализът показва, че битовата престъпност по региони е с доста различен профил. На места най-уязвими са самотните и възрастни хора - предимно в Северозападна България. А на други пък - най-чести са посегателствата върху селскостопанската продукция. Тоест общите мерки, които досега се прилага от МВР, не могат да са ефективни навсякъде.

Помните, един такъв опит за успокояване на духовете, така да се каже, и вдъхване на респект сред хората, бе акцията от февруари 2014 г., когато в малки населени места беше изпратена жандармерията. Е, жандармерията не може да остане вечно там.

Именно поради недобрите резултати се стигна до това, че в някои села хората дори си наеха частни охранителни фирми, които да дават патрули.

Местните полицейски управления да дават отчет пред общинските съвети какво правят срещу битовата престъпност и да обсъждат конкретни мерки за борба с нея. Също така, да се дадат повече правомощия на местните общински контролни органи и инспекторати, така че те да се занимават с по-незначителните закононарушения, а пък полицията да се концентрира върху по-наболелите. Какво още - да видим в следващия репортаж.

В плевенското село Ореховица местните се оплакват, че няма къща, която да не е разбивана от крадци поне веднъж. Имало случаи, когато обирали храна и покъщнина дори в присъствието на стопаните.

Митко Цеков - Седмия път влизат вътре, засичат че съм заминал за Плевен, влизат вътре и всичко обърнато. Баща ми само вдига ръце ей така.

Здравко Маринов
- Имам 14 нападения над домакинството си. Строшени стъкла, кражби.

Местните искат постоянно полицейско присъствие в селото, но такова, за съжаление, е невъзможно. От управлението в Долна Митрополия изпращат тук патрул през нощта.

Христо Симеонов, началник на РУ на МВР-Долна Митрополия - Хората не го виждат това, но в тъмната част на денонощието, като по-рискова от криминогенна гледна точка, е причината всяка нощ тук да има присъствие на полицейски служители.

Общините сега предлагат с промени в закона да се дадат повече правомощия на общинските контролни органи.

Гинка Чавдарова, предс. на Националното сдружение на общините в България - Голяма част от нашите правомощия по контрол на собствените ни общински наредби и по контрол по опазването на общинското имущество засега, по регламент, изисква присъствие на полицаи. А полицаите в малките населени места знаете как ги има. И затова ние искаме да махнем това дублиране на много хора, за да установят едно нарушение.

И още: общините предлагат всички местни комисии по сигурността и превенция на престъпността да се обединят в една структура. Парите от пътни нарушения, установени с видеокамери на територията, да отиват в общинските бюджети. Трябвало и промяна в закона, така че дребните престъпления да не се считат за толкова дребни, а извършителите - да се измъкват.

Гинка Чавдарова, предс. на Националното сдружение на общините в България - За кого е маловажно едно разбито жилище на възрастен човек на селото, където са му изнесени трупаните през цял живот неща или откраднати животните, които си отглежда. И доколко то е с ниска опасност, след като се повтаря 10 пъти от едни и същи хора.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова приветства идеите и призна, че досегашните мерки не са дали резултат.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи -Това мисля, че всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи с това. На някои места най-пострадали са самотно живеещите възрастни хора. С тях трябва да се работи по един начин, ако те са разпръснати в много на брой малки населени места, на други места трябва да се работи приоритетно с извършителите на престъпления. Там, където има характерни белези. Не може да разчитаме само на общите решения. Трябва да търсим регионалните.

Предвид сезона общините ще разпространят и специални наредби за извозването и предаването на реколтата, така че също да се минимизира рискът от посегателства.

Поредният план на МВР и общините идва, след като, помните, преди по-малко от година вътрешното министерство се похвали, че броят на престъпленията намалява драстично: от 131 000 през 2001-а до 90 000 през 2014-а.

По-рано през годината, през април, бе обявен и Национален план за противодействие на престъпността с включени 110 мерки. Повечето от тях с превантивна цел. Дали всички това ще сработи - ще видим.