НОВИНИ

Бъчварова: Напрежението в "Овча купел"не е провокирано от жители на квартала

В кулоарите на парламента вътрешният министър подчерта, че Напрежението около центъра за бежанци в "Овча купел" е провокирано от групи, които не са жители на квартала. Румяна Бъчварова не уточни за какви групи точно става дума, но свърза действията им с наближаващите избори. Вижте репортажа на Светлозара Казасян.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:20, 16.09.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Според Румяна Бъчварова тези групи търсят изява като ескалират протестите.

БНТ: Въпрос на провокация ли е?

Румяна Бъчварова, вътрешен министър: Нека да видим довечера как ще бъде. Наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава този род протести.

Красимир Каракачанов отхвърли тезата на Бъчварова за предизборни действия в случая с "Овча Купел".

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: Хора, които не са стъпвали там, да ми говорят за предизборни мероприятия, нека да отидат и да видят. Истината е много проста и ясна. Създава се напрежение и от двете страни.Тези хора в лагера не спазват обществения ред, има и конфликти с местното население. От друга страна има и хора, които ги провокират. Разни бръснати глави , скинари и т.н. Нормално и логично е да направим това, което е направила Австрия. В техните градове няма подобни центрове. Всичко е изнесено до границата.

За искането на патриотите и Атака бежанските центрове у нас да станат от затворен тип и да се изнесат близо до границата и извън градовете, Бъчварова беше категорична , че към момента държавата няма възможности да направи това.

Румяна Бъчварова, вътрешен министър: Нямаме такава възможност да закрием тези центрове. Ние имаме ангажименти освен това, които са определени за капацитета на нашите центрове за прием на бежанци.Даваме всяка седмица информация колко са настанени, къде са, при какви условия , имаме ангажименти към спазване на техни права.
Волен Сидеров - председател на Атака: Това не е свързано нито с ЕС, нито с НАТО - това е наше право . Т. е. ние трябва да затворим границата за нелегални, да пускаме хора само с редовни документи в установените места КПП-та , а тези, които са влезли нелегално да бъдат екстрадирани.

Атанас Мерджанов от БСП съзря също, като Румяна Бъчварова предизборна активност в протестите в Овча Купел.

Атанас Мерджанов - БСП лява България: Това, което се случва и в момента на "Овча купел" е нетърпимо и е прекалено опасно. И бих искал да предупредя всички политически сили, това че предстоят президентски избори не бива да бъде залъгалка и изкушение, за да предизвикваме социални напрежения и граждански бунтове.

Мерджанов обаче не пропусна да обвини министерството на вътрешните работи в бездействие по отношение на бежанската криза и липсата на готовност за евентуален по - силен натиск върху границите. Според него каналджийството е язва в работата на министерство и то процъфтява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бездомни в градинката пред блок в „Младост“
Бездомни в градинката пред блок в „Младост“
Лидерите от ЕС се вдъхновиха за дебати след разходка с кораб по Дунав
Лидерите от ЕС се вдъхновиха за дебати след разходка с кораб по Дунав