НОВИНИ

Бъчварова отрече за предстоящо заселване на мигранти у нас

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отхвърли твърденията на БСП, че предстои заселване на мигранти в България. Обясни, че страната ни осигурява временно пребиваване на бежанци. Бъчварова коментира, че 2 години е достатъчен срок бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа у нас. Спорът между нея и социалистите започна по време на блиц парламентарния контрол и продължи в кулоарите на парламента.

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 05.10.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

По време на блиц контрола отляво отново повдигнаха въпроса за 160-те млн., които Еврокомисията ни отпуска за овладяване на миграционния натиск и се усъмниха , че има уговорки на тъмно по отношение на нелегалните мигранти. В отговор вътрешният министър обвини социалистите в използване на бежанския проблем в предизборна кампания и нарече това безотговорно.На свой ред от БСП показаха наредба на Министерския съвет, според която кметовете на общини имат задължението да осигуряват на чужденците с предоставено убежище у нас жилищно настаняване и здравно обслужване.

Таско Ерменков - депутат от ПГ на "БСП лява България"
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова потвърди нашите страхове, че парите, с които така се хвали правителството на Бойко Борисов, 160 млн. евро, които ще бъдат отпуснати на България, ще бъдат изхарчени до голяма степен не само за осигуряване на границите на България, а ще бъдат изразходвани за осигуряване на жилища на тези бежанци в българските общини.
;

Румяна Бъчварова коментира, че ангажиментът, който сме поели, е да провеждаме интеграционна политика. Обясни също така, че 10 % от парите за интеграция на чужденците ще бъдат от бюджета, а останалите от европейско финансиране.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи
Има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища, по тяхна преценка могат да преценят да вземат семейства, за това ние настояваме, основно да бъдат семейства. Оттук нататък ангажиментът на общините е в обучението на децата, един ангажимент, от който не се отказваме. И това е нещо, за което сме съобщили, че ще има такъв регламент, преди една година и няколко месеца, тогава, когато беше взето това решение.

По думите на Румяна Бъчварова общините трябва сами да определят кого биха могли да настанят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
47-мо издание на най-голямото изложение за строителство
47-мо издание на най-голямото изложение за строителство
Фермерски пазар се откри в Благоевград
Фермерски пазар се откри в Благоевград