Стотици гърци се събраха снощи пред гръцкия парламент на бдение в памет на жертвите на пожарите. По последни данни броят на загиналите е повече от 90, 25 продължават да са в неизвестност. Продължава разследването на инцидента, има задържан заподозрян, за когото свидетели твърдят, че е запалил сухи клони и трева и по този начин е причинил пожара.

На площада пред парламента в Атина свещи бяха подредени във формата на сърце, а с други бе изписаната датата 23 юли - денят на трагедията, когато лумнаха пожарите в района на Атика. По този начин гърците се простиха с жертвите. Наред с мъката обаче мнозина не скриха гнева си, обвинявайки държавата за смъртта на толкова много хора. Не вятърът, а престъпно деяние е истинската причина за огъня, смятат те.

Катерина Пателару, 43 години: Не се оправям. През последните пет дни бях наистина съсипана. Тъжна съм. Голяма болка! Искам никога да не се случва подобно нещо.
Анастасия Карагеоргопулу, 71 години: Това е национална трагедия, невиждана досега в страната. Хората, децата горяха живи...


© БТА
След огнената стихия в Гърция: Премиерът Ципрас посети опустошените райони

След огнената стихия в Гърция: Премиерът Ципрас посети опустошените райони

Седмица след опустошителните пожари край Атина премиерът на Гърция Алексис Ципрас отиде курортното градче Мати. Жертвите на стихията са най-малко 91....

Премиерът Алексис Ципрас пое в петък политическа отговорност за бедствието, но не постави под въпрос реакцията на властите в кризата. Опозицията и медиите остро критикуват недостатъчната координация между различните служби, а експерти изтъкват липсата от десетилетия на план за урбанизация в крайбрежните селища с иглолистни гори.