НОВИНИ

Бдение със свещи до гръцкия парламент в памет на жертвите от пожарите​

Стотици гърци се събраха снощи пред гръцкия парламент на бдение в памет на жертвите на пожарите. По последни данни броят на загиналите е повече от 90, 25 продължават да са в неизвестност. Продължава разследването на инцидента, има задържан заподозрян, за когото свидетели твърдят, че е запалил сухи клони и трева и по този начин е причинил пожара.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:29, 31.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

На площада пред парламента в Атина свещи бяха подредени във формата на сърце, а с други бе изписаната датата 23 юли - денят на трагедията, когато лумнаха пожарите в района на Атика. По този начин гърците се простиха с жертвите. Наред с мъката обаче мнозина не скриха гнева си, обвинявайки държавата за смъртта на толкова много хора. Не вятърът, а престъпно деяние е истинската причина за огъня, смятат те.

Катерина Пателару, 43 години: Не се оправям. През последните пет дни бях наистина съсипана. Тъжна съм. Голяма болка! Искам никога да не се случва подобно нещо.
Анастасия Карагеоргопулу, 71 години: Това е национална трагедия, невиждана досега в страната. Хората, децата горяха живи...


;

Премиерът Алексис Ципрас пое в петък политическа отговорност за бедствието, но не постави под въпрос реакцията на властите в кризата. Опозицията и медиите остро критикуват недостатъчната координация между различните служби, а експерти изтъкват липсата от десетилетия на план за урбанизация в крайбрежните селища с иглолистни гори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха четирима от Пуси Райът веднага след освобождаването им от затвора
Арестуваха четирима от "Пуси Райът" веднага след освобождаването им от затвора
​Джъстин Бийбър няма да издава нови песни до сватбата си
​Джъстин Бийбър няма да издава нови песни до сватбата си