НОВИНИ

Бъдещето на Европа след Брекзита

Брекзитът трябва да отключи промяна в ЕС, която да бъде подготвена паралелно с преговорите за напускането на Великобритания. Това мнение обединява евродепутати от различни партийни групи в Европейския парламент. За тях, Европа е на кръстопът и необходимостта от реформа е спешна, за да може съюзът да отговори на предизвикателствата, пред които е изправен. Репортаж от Брюксел на Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:14, 22.10.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Докато Брекзитът все още предстои да се случи на практика, 27 страни трябва да решат в какъв съюз искат да участват. Как да се променят правилата и институциите - намирането на формулата е един от приоритетите на Европейския парламент за следващите две години.

Безпрецедентните кризи - бежанци, терористични атаки, първото напускане на една от най-големите страни - членки - изправиха Брюксел пред нова реалност, за която съюзът в сегашния си вид не е готов. Липсата на възможност за бърз отговор на предизвикателства, за стигане до общи решения и действия, дефицитът на солидарност, вълната от евроскептицизъм - всички тези фактори правят необходимостта от промени наистина спешна.

През следващите две години ще се опитаме да подготвим реформата на ЕС, така както ние я виждаме в ЕП и това трябва да стане паралелно с преговорите за Брекзита - убеден е Ги Верхофстад, бивш премиер на Белгия и депутат от АЛДЕ. Известен като запален федералист и яростен опонент на евроскептиците, той беше избран да представлява ЕП в прегорите с Лондон за договаряне на условията по напускането.

ГИ ВЕРХОФСТАД, евродепутат от Белгия
Самото съществуване на ЕС е под въпрос. Най - очевидният признак за това е решението на британските граждани да напуснат ЕС . Преговорите за Брекзита ще започнат през март, ще продължат две години и накрая Европарламентът ще трябва да одобри споразумението за оттегляне, от една страна и от друга - споразумението за отношенията с Великобритания в бъдеще, което предстои да бъде договорено."

Брекзитът ни кара да осъзнаем как се променят отношенията между държавите - формалните и неформалните, смята евродепутатът от Ирландия Мейрийд Макгинес. Тя представлява избирателен окръг Мидландс - Норт-Уест, който ще се превърне в единствената граница по суша на Ирландия с Великобритания, ако кралството напусне съюза.

Майрийд Макгинес, евродепутат от Ирландия
"Когато някой ми каже - трябва да направим като британците, винаги си мисля - въпреки всички трудности във фунционирането и управлението на Европа и многото недостатъци, за които не бих си спестила критиките, ЕС е уникална организация, доброволно обединение на страни, които вярват в определени ценности и дори не винаги да постигаме най-високите стандарти, се стремим към тях, а целта е хората да живеят по - добре. И ако съюзът се разпадне, след месец, всички ще си кажат - имаме нужда от някаква организация, която да свързва хората на този континент."

Догодина ЕС ще отбележи шест десетилетия от подписването на договора от Рим, който поставя основите на европейската интеграция. През същата година за първи път ще бъде задействан член 50 от Лисабонския договор - той предвижда напускане на съюза от страна - членка. 2017 ще е решаваща за единството на съюза. Дали Лисабонският договор ще бъде променен и как институциите ще се променят - гражданите на Европа очакват да разберат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден задръствания на Дунав мост
Втори ден задръствания на Дунав мост
„Хуманитарна пауза за Алепо и днес
„Хуманитарна пауза" за Алепо и днес