НОВИНИ

Бъдещето на Каталуния

Каталунските лидери не приемат решението на Мадрид за ограничаване на автономията на областта. Карлес Пучдемон сравни плана на испанското правителство с военна диктатура на генарал Франко. Той заяви, че е поискал каталунският парламент да се събере, заради решението на Мадрид. В изказването си, обаче, Пучдемон не препоръча, нито призова депутатите да гласуват за едностранно обявяване на независимост.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:12, 22.10.2017
Чете се за: 00:19 мин.
По света

Около 450 хиляди протестираха в Барселона с искане Каталуния да е независима. Вчера испанският премиер поиска Сената да гласува разпускане на регионалното правителство и до 6 месеца да бъдат организирани избори в областта.

Ето какво заяви още каталунският лидер.

Карлес Пучдемон, лидер на правителството на Каталуния: Искам да отправя послание към Европа. Не само до политическите лидери, но най-вече до европейските граждани, нашите братя и сестри, с които ние споделяме европейско гражданство. Ако европейските ценности са застрашени в Каталуния, те ще бъдат застрашени и в Европа. Демократичното решаване на бъдещето на нацията не е престъпление.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две италиански области гласуват на референдум за автономия
Две италиански области гласуват на референдум за автономия
Полицаите отново излизат на протест
Полицаите отново излизат на протест