НОВИНИ

Бъдещето на Каталуния - говорят Михаил Константинов и Първан Симеонов

Пропуква се цялостта на Европейския съюз от събитията в Испания, властите в Мадрид се държаха като мишоци, допуснаха катастрофални грешки, не беше нужно да бият хората. При нормално провеждане може би щеше да има резултат 70% на 30%, а не 90% на 10%. Така проф. Михаил Константинов коментира резултатите от референдума в Каталуния в "Денят започва". Гост в студиото по темата беше и Първан Симеонов от "Алфа Рисърч".

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 02.10.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Великобритания допусна референдум за независимост в Шотландия, както и за канадската провинция Квебек, но там не изпратиха полиция да бие хората. Тези референдуми се провалиха, каза проф. Константинов.

Според Първан Симеонов Каталуния има бъдеще като икономическо бъдеще, затова и икономическият въпрос е водещ в Каталуния. Сред протестиращите няма побойници, няма екстремисти. Мадрид загуби имиджовата битка. В Каталуния има "усмихнат национализъм", но случващото се там е проевропейско, те желаят и Европейски съюз и НАТО. Хиперрегионализмите могат да съжителстват мирно, ако Европа има един глас, нещо, което в момента го няма.

;

ОСТАВКАТА НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Подадената оставка е достоен акт, който рядко се случва в българската политическа действителност. Симпатиите са на негова страна, вероятно трябва коректив в работата на местната структура на ГЕРБ, коментира Константинов.

Делян Добрев е едно от симпатичните лица на българската политика, но от друга страна това е политиката, заяви Първан Симеонов от "Алфа Рисърч". По думите му на местно ниво коалициите не са на идеен принцип, а на паричен. От друга страна започва кампанията за предстоящите местни избори, каза Първан Симеонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват сирените за сигурност
Тестват сирените за сигурност
Преасфалтират пътя Русе – Бяла до 2 седмици
Преасфалтират пътя Русе – Бяла до 2 седмици