НОВИНИ

Бъдещето на кохезионната политика

В следващите години Европа ще разполага с бюджет с 20 милиарда евро годишно по-нисък от досегашния. Причините са Брекзит и увеличените разходи в някои сфери като миграция. За това предупреди в Брюксел европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 05.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
бъдещето кохезионната политика

Той представи прогнозите на конференция за бъдещето на кохезионната политика, организирана от групата на Европейската народна партия в Комитета по регионите. Във форума участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Според Дончев по време на българското председателство България ще трябва да търси компромис и да бъде модератор в дебата за бъдещето на кохезионната политика.


Томислав Дончев, вицепремиер: "Чисто аритметично сценариите са няколко. Или да се увеличат вноските на държавите членки, ако искаме да запазим същия размер на бюджета, да се намалят разходите в бюджета, което означава, че държави като България ще получават по-малко. Има и смесени варианти, включително собствени приходи на база процент от някой данък. Това е големият дебат и ми е много трудно да предпоставя до кой от сценариите ще се стигне."
Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.: "Няма да е лесна и нашата позиция, особено в шестте месеца на нашето председателство, когато ще трябва по-скоро да сме тези, които търсим общата пресечна точка между позициите на всички държави. Правим подготовка за този разговор, той няма да е лесен."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив е номиниран в 5 категории на годишните награди за туризъм 2017
Пловдив е номиниран в 5 категории на годишните награди за туризъм 2017
Около 13 000 елхи предлага на пазара Югозападното държавно предприятие
Около 13 000 елхи предлага на пазара Югозападното държавно предприятие