Централната баня в София ще бъде спа или културен център, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева в предаването "Денят започва" с Георги Любенов.

Общината е поръчале анализ, който да оцени двете предложения, както и дебита на вода от двата извора в край сградата на бившата Централна баня. След като той бъде публикуван, ще бъде взето и окончателното решение, съобщи Едрева.

При оценката ще бъдат оценени всички обстоятелства, включително цената на билетите, която ще се взема за вход при двата варианта и интересът към ползването на обекта от гражданите на София.

Под внимание ще бъде взет и фактът, че днес сградата е заобиколена с религиозни храмове и с Министерски съвет.

Едрева напомни, че част от сградата на Централната баня вече е културен институт, а двата опита да общината да даде изворите на концесия са се оказали неуспешни.

Председателят на общинските съветници от ГЕРБ изключи възможността сградата да се използва като баня, като каза, че баня в града не е необходима в XXI век.

Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет: Днес функциите на минералната вода не са тези, които са били в началото на XX век.

След излизането на анализа ще бъде организиран експертен съвет, на който ще бъде обсъдена целесъобразността на развитие на обекта.

Според Едрева сравнението между София и Будапеща, където минералните бани се развиват като балнеоложки център в града, е неуместно, тъй като унгарските бани се намират в парк, а един от изворите е свързан с хотелски комплекс, какъвто в София не може да се построи.

Председателят на групата на ГЕРБ посочи, че в София има 8 минерални находища и 6 от тях вече се развиват, включително банята в Овча купел, в Банкя и кв. "Надежда".

Привърженици на запазването на банята, които също присъстваха на разговора настояха за провеждане на обществено обсъждане за бъдещето на сградата, преди общинския съвет да вземе окончателно решение.