Лицензионната процедура по проекта АЕЦ „Белене“ може да продължи от етапа, в който е прекратена през 2012 г. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

До спирането на проекта АЕЦ „Белене“ през 2012 г. са издадени разрешение за избор на площадка и заповед за одобряването ѝ. Частично е готово и разрешението за проектиране на атомната централа.

Лъчезар Костов - председател на Агенцията за ядрено регулиране: При евентуално възобновяване на проекта - процесът на лицензиране би трябвало да продължи именно от тази фаза на одобряване на техническия проект. Последващи лицензионни актове могат да бъдат издадени както на досегашния титуляр, така и на евентуален негов правоприемник.
Три компании са с предварителен интерес към АЕЦ "Белене"

Три компании са с предварителен интерес към АЕЦ "Белене"

Три компании досега са потвърдили предварителния си интерес към изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която...

В хода на лицензиране трябва да се извърши и нова оценка на проекта, заради промените в изискванията за безопасност на ядрените централи.

Лъчезар Костов - председател на Агенцията за ядрено регулиране: Да докаже,че проектът съответства на най-новите документи.

България трябва да изпрати и нотификация до Европейската комисия за инвестиционно намерение в ядрената област.

Оператор на "Белене" ще бъде АЕЦ "Козлодуй"

Оператор на "Белене" ще бъде АЕЦ "Козлодуй"

Енергийният министър Теменужка Петкова представи пред депутатите от ресорната комисия новата процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". В нея с...