НОВИНИ

Беата Шидло и Бойко Борисов се обединиха против Европа на две скорости

За Европа на една скорост и за единство между всички държави се разбраха днес България и Полша. Полският премиер Беата Шидло е на посещение в София. След разговорите на четири очи тази сутрин с Бойко Борисов, двамата премиери коментираха развитието на Западните Балкани, разширяването на Шенген и мигрантският поток. Не беше подмината и темата за острите критики, които френският президент Еманюел Макрон отправи към Полша при посещението си във Варна. Тогава Макрон обяви, че полската страна е в изолация и не работи в полза на европейските интереси.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Мирослав Милков
17:34, 20.09.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Единството и компромисът бяха основни акценти в изявленията и на двамата премиери. Потвърдиха, че имат много общи позиции - като мигрантите в Европа, например. Затова Полша даде своята подкрепа на България по пътя към Шенген.

Беата Шидло, министър-председател на Полша: България толкова добре се справя със задълженията си да защитава външните европейски граници. Смятаме, че политиката към Западните Балкани трябва да бъде амбициозна и най-вече много отворена

От своя страна Борисов подчерта, че не желае да се конфронтира със западните си колеги.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние сме абсолютно готови за Шенген, няма спор, но се проявят двойни критерии в един момент, но не очаквайте да нападнем Холандия или всеки, който, заради избори или друго нещо, се изкаже по тази тема, напротив сега като се видя с Марк Рюте ще го поканя и той да дойде да се разходи по българската граница и съм сигурен, че когато видиш с очите си, така както го направиха Виктор Орбан и Дейвид Камерън и много други, рязко сменят визията си.

По темата за Шенген Борисов се застъпи за съхраняване на добрия тон между лидерите.

Бойко Борисов, министър-председател: Не бива той да е разделителна линия и пак повтарям,с такт и толерантност, разбираме и по-напредналите държави, тези с по високи доходи и жизнен стандарт и всички искат да отидат там, спасението им минава през нас, за да може нашите държави да ги достигнат и да няма този натиск и върху тях.

Говорейки за равнопоставеност между страните в Европа, двамата премиери се обединиха против Европа на две скорости. Така те не подминаха и темата с критиките на френския президент към полския народ - че са изолирани и не работят за европейския интерес.

Бойко Борисов, министър-председател: Беата ми благодари, че и тогава защитихме Полша, но действително и тогава с компромиси. Аз не бих делил държавите на послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани категорични сме, че трябва да положим повече усилия там където сме се забавили или имаме по-лоши показатели, за да остане Европа единна и да няма Европа на две скорости.
Беата Шидло, министър-председател на Полша: Ние искаме да кажем, че ние няма да позволим да бъдем разделени, защото европейският съюз е безценен за всички нас. Не можем да се делим, всички тези политици и среди които искат в момента да делят ЕС всъщност се стремят да я разбият, а ние искаме единство.

По думите на Бeата Шидло зад политическите позиции Европа да се раздели на две скорости прозира проблемът с миграцията. Затова тя похвали още веднъж България за добре охраняваната външна граница.

Беата Шидло, министър-председател на Полша: Смятаме, че някои страни най-вече от старата част на Европа се опитват да делят Европа затова за да защитят своите интереси ние считаме, че стойността при функционирането на EС е единството.

България и Полша си обещаха сътрудничество за продължаването на минната индустрия и в двете държави. Тази сфера е застрашена заради по-високите еконорми, които ЕС наложи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светещо българско знаме на входа на училище в Гоце Делчев
Светещо българско знаме на входа на училище в Гоце Делчев
Граждански искове за над 200 млн. лева по делото Сарафово
Граждански искове за над 200 млн. лева по делото "Сарафово"