НОВИНИ

“Беднякът милионер” от Завет - къде е справедливостта

Възпитател от интерната за деца с противообществени прояви в гр. Завет е присвоил печеливш билет от лотарията за 100 000 лева от свой ученик. Случаят е от септември, но стана известен след проверката на омбудсмана в различни интернати в страната. В Завет са настанени 24 деца, които живеят без джобни пари и в лоши битови условия.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:03, 11.01.2016
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
беднякът милионер завет справедливостта

Това е историята на едно 14-годишно момче. Израснало в Южна България при баба си. Родителите му заминали на гурбет. Заради дребни кражби и бягства от вкъщи, бил изпартен в интерната за превъзпитание на малолетни в град Завет. Там са настанени 24 деца, делегираният бюджет едвам покирва основните разходи за тяхното отглеждане и възпитание.

Репортажа може да гледате ТУК.

Младежите от интерната нямат джобин пари, често слизат към града, за да заработят някой лев. Така се случило и с Петър. Едно от тези деца. Отишло да бере орехи, дали му 5 лева. Отишъл до близкото магазинче и си купил лотариен билет.

Веднага се похвалил пред всички наоколо - десетина връстници от интерната и възпитателия си - Ергин Хасан.

Продавачът Вилдан продва билета на Петър, въпреки че няма право да го продад на 14-годишното момче. И може да понесе последствия за това, че е продала билет за хазартната игра на непълнолетен. Бидейки такъв, Петър не може да осребри печалбата. Това не го лишава автоматично от нея - това биха могли да направят родителите или настойникът му, в случая баба му.

През ноември обаче възпитателят осребрява лотарийния билет. Момчето разкзва версията си в жалба, която собственоръчно пише до директора на интерната Ахмед Ферхад. Той веднага уведомил регионалния инспекторат по образованието, полицията в Завет, отдела за закрила на детето в Кубрат и фирмата организирала томболата.

В Интерната на Завет десетина момчета присъставли на случката и ми разкзват същата история. Според закона нямаме право да запишем техният разказ. Споделиха, че възпитателият Ергин дори им предложил част от печалбата, ако си замълчат за истината и разкажат, че той е дал пари на момчето, за да си купи лотарийния билет. Те обаче не си поблазнили от лъскавите обещания.

Два дни търсихме 42-годишния възпитател Ергин Хасан в село Драгомъж, където живее. Майка му твръди, че не го е виждала. В събота вечерат бил на работа. Дори гледал репортажа за се себе си, излъчен по БНТ. С наведена глава. Днес в интерната децата го излолират. Колективът също.

Заради постъпката си Ерген спечели възмущението на хората в родното си село.

В този край традиционно ДПС печели кметските надпревари. Мъжът беше кандидатът на партията за кмет на селото. Не спечели и дори заведе дело за фалшифакация на вота. Дни преди решението на съда, на 15 ноември, в национален ефир полуи своя чек за 100 хиляди лева. От две години работи като възпитател в интерната. Според местните останал без никаква работа и нямал друг избор.

Персоналът тук полага максималните възможни грижи за това мястото да има някакъв уют. Това е безспорно. Но условията тук, не са се променили с нищо от времето на основаването на нягошнато ТВУ. Сменен е надписът на табелата. Днес това място за превъзпитание на младите се нарича Интернат. Кадрите от фонда на БНТзаснети преди 28 години тук, покзват същите легла, одеала ... Различни са само децата и възпиталитети. Основен ремонт не е правен билзо пет десетилетия. Част от сградите днес са необитаеми.

Разновидностите на бившите Трудово-възпитателни училища днес у нас са шест, в тях са настанени 200 деца с противообществени прояви или в риск да стигнат до такива заради лоша семейна среда. Причината да разберем за тази история, която много напомния сюжета на книгата "Беднякът милионер" е проверка от ноември на омудсдмуна Мая Манолова в интернатите у нас. Тя призова за закриването им в този им вид, тъй като според нея децата не получават необходимото образование и интернатите не изпълняват целите си. Примерът открит по случайност от екипа й, покзва, че изпратеният да бъде превъзпитан за кражба Петър, стана жертва на собствения си възпитател. Открадна му не просто 100 хиляди лева. А надеждата, че с честен труд можеш до постигнеш нещо. Вилдан научи момчето на смелост.

Сега прокуратурата в Кубрат разследва 42-годишния възпитател, а досъдебното производство в окръжната прокуратура на Разград е на финалната права. Дали решениео ще бъде в полза на истината, предсоти да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Фолксваген се извини за скандала Дизелгейт
Директорът на "Фолксваген" се извини за скандала "Дизелгейт"
Започна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо
Започна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо