НОВИНИ

Бедствено положение в част от община Хайредин заради преливане на язовир Рогозен

Взети са необходимите мерки за укрепване на преливника, който е доста разрушен. Обилното снеготопене през последните два дни е повишило значително нивата на язовира. Хората от 8 къщи в село Бързина вече са евакуирани от домовете си, а в Ботево са в готовност да бъдат изведени при евентуална опасност.

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 08.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Втори ден жители на село Бързина, чиито домове се намират по поречието на реката, са евакуирани. Това се наложило заради повишеното ниво на река Бързица, в която се излива водата от язовир Рогозен. Само за 5-6 часа реката придошла почти на 3 метра от къщите.

Йорданка Ангелова: Дойдоха и ни казаха, че трябва да се евакуираме. Язовирът има опасност да скъса стената.
Миглена Димитрова: Две деца имам тука. няма как да не се страхуваш. Като дойде нощеска какво правиш?

Екипи на Гражданска защита и пожарната изпомпват водата през язовирната стена, тъй като преливникът е доста разрушен и има опасност да бъдат залети две от селата - Бързина и Ботево.

Тодор Алексиев - кмет на Община Хайредин: Ние се опитваме да намалим водата на язовира и хвърляме скална заскалявка вътре в преливника на язовира с цел да намалим скоростта на водата. Проблемът е всъщност, ако той се обруши тотално и тогава цялата маса ще тръгне към следващия язовир в каскадата - язовир Бързина.

Преливникът беше разрушен преди две години при рязко повишаване нивото на язовира след продължителни дъждове и тогава е било предприето аварийно укрепване. Язовир Рогозен е последен от каскада с 15 водоема. От общината казаха, че очакват скоро ситуацията да се нормализира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента
​Сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента
Без нито една грешка Анев завърши 13-и в спринта на 10 километра от Световната купа във Финландия, спечели Антон Шипулин (ВИДЕО)
Без нито една грешка Анев завърши 13-и в спринта на 10 километра от Световната купа във Финландия, спечели Антон Шипулин (ВИДЕО)