НОВИНИ

БЕХ е раздал рекордни заеми

Рекордни 3 млрд. лева заеми е раздал Българският енергиен холдинг, в чиято структура влизат най-големите държавни енергийни предприятия в страната. Това се вижда в отчета на дружеството за първите 6 месеца на годината, публикуван от Министерството на финансите. Най-голям длъжник остава НЕК, която е получила още 1 млрд. лева, с нови големи заеми са ТЕЦ Марица изток 2 и Мини Марица изток.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:26, 01.08.2016
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Въпреки че завършва полугодието с печалба от 129 млн. лева, БЕХ има отрицателен паричен поток от 874,5 млн. лева. Компанията се финансира с дивиденти от печелившите дъщерни дружества и лихви по отпуснати заеми.

С 99% по-ниска е печалбата на АЕЦ Козлодуй през шестмесечието в сравнение със същия период на 2015 г. Компанията има по-малко приходи, а дълговете на НЕК за ток остават големи.

Загубата на ТЕЦ Марица изток 2 е нараснала с 55 на сто до 51 млн. лева. Дружеството не може да плаща дълговете си и може да се наложи държавата да извади от бюджета 23 млн. лева, за да го спаси. Загубата на държавните мини за полугодието е 19 млн. лева. Печеливши компании в структурата на БЕХ остават Булгартрансгаз и ЕСО. Булгаргаз се стабилизира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът на Надиграй ме на неделното хоро в София
Финалът на "Надиграй ме" на неделното хоро в София
В Пловдив започна Международният фолклорен фестивал
В Пловдив започна Международният фолклорен фестивал