Беларус е готови да положи максимум усилия за уреждането на руско-турския конфликт, така както се прави и по отношение на Украйна. Това заяви външният министър на републиката Владимир Макей.

Министърът увери, че "не се опитва да натрапва посреднически услуги". Той заяви, че мерките за натиск и санкциите не са метод за решаване на проблемите в междудържавните отношения. Макей добави, че беларуският президент Александър Лукашенко е разговарял с лидерите на Русия и Турция. Според него беларуската страна е в правото си да изразява своята позиция.

Междувременно станаха ясни и данните за последствията от санкциите на Москва срещу Турция след свалянето на руски самолет от Анкара. Броят на руснаците, които са посетили южната ни съседка в периода от януари до ноември 2015 година е намалял с 18,2 на сто в сравнение със същия период на 2014 година.

В края на 2015 година руският президент Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки по отношение на Турция. Русия прекрати безвизовия режим и отмени чартърните полети. Контролът на редовните авиационни услуги също е засилен. От 1 януари Москва забрани вноса на редица турски храни, най-вече плодове и зеленчуци.