НОВИНИ

Засилените мерки в Белгия продължават след атентатите. Абдеслам се яви пред съда

Засилени мерки за сигурност в Белгия. Полицията издирва 4-ти запозодрян, който не се е самовзривил. Министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз се събират на извънреден съвет следобед. Заподозреният за атентатите в Париж, Салах Абдеслам се яви за първи път пред съда.

Владислав Велев
от Владислав Велев
12:07, 24.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Салах Абдеслам се яви пред съда, където каза, че иска да бъде екстрадиран във Франция възможно най-скоро. Той беше заловен в Брюксел миналия петък следобед, 4 месеца след като беше на свобода и се издирваше. По-късно днес белгийски съдия ще реши дали трябва да бъде задържан още 1 месец, а Франция иска Абдеслам да бъде екстрадиран там, където е обвинен в тероризъм.

полицаи охраняват съдебната сграда, където е Салах Абдеслам

През нощта стана ясно, че е било възможно трагедията в метрото в Брюксел да бъде още по-голяма, защото заедно с терориста, който се е самовзривил на камерите се вижда още един мъж, който носел голям сак, най-вероятно пълен с експлозиви. Дали този мъж е загинал при атаката или е успял да избяга засега не е ясно, но се издирва от белгийските власти.

В същото време израелският вестник "Аарец" съобщи, че белгийските и други западни служби са били предупредени дни преди това с много голяма точност и стриктни данни, че се очакват атентати в метрото и на летището в Брюксел. Но действията им за предотвратяване на нападенията са били недостатъчни, пише още вестникът. Според него, атаките са били планирани от щаба на "Ислямска държава", който се намира в сирийския град Рака. А терористичната клетка в Брюксел, извършила атаките в метрото и летището е била в тесни връзки с групата, отговорна за атентатите в Париж, а на върха са свързани със Салах Абдеслам, пише още вестник "Аарец".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлофикационните дружества са загубили 93 млн. лева миналата година
Топлофикационните дружества са загубили 93 млн. лева миналата година
36 сигнала за бракониерство във Варненско
36 сигнала за бракониерство във Варненско