Белгийските власти са предприели снощи проверка на мерките за сигурност около пазарите за Коледа в Брюксел заради нападението в Берлин, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че още при обособяването на пазарите са били взети предвид поуките от атентата в Ница това лято, където камион размаза 86 души. Властите уверяват, че проникването на големи превозни средства в пешеходните зони в столицата е възможно само през определени места, запречени от полицейски автомобили. Заграждения с бетонни блокове на входовете не са поставени, за да може оттам да преминават спасителни екипи в случай на необходимост.

Засега Белгия запазва третата, предпоследна степен на готовност за атентат, въведена още преди година. В събота властите съобщиха, че десетина непълнолетни са задържани за подготовката или извършването на нов атентат на коледен пазар.

През ноември в местните медии се появиха съобщения, че Брюксел е заплашен от нов атентат с най-вероятна цел коледните пазари. Тези места обичайно привличат около 1.5 милиона посетители в дните около Рождество.

Държавният департамент на САЩ предупреди през ноември за възможни терористични нападения в Европа по Коледа.