НОВИНИ

Белгия е заплашена от обща безсрочна стачка

Следващата седмица Белгия вероятно ще бъде блокирана от обща безсрочна стачка, ако бъдат последвани призивите на синдикатите от южната област Валония, съобщават местни медии. Все повече се налага убеждението, че стачките са мотивирани политически, а не защитават икономическите интереси на заетите в обществените услуги.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:14, 27.05.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
белгия заплашена обща безсрочна стачка

От 25 април във Валония и Брюксел е в ход безсрочна стачка на надзирателите в затворите. Заради това вече повече от месец затворниците нямат никаква възможност да напускат килиите, лишени са от свиждания и душ, последваха самоубийства на задържани.

Холандски медии съобщиха днес, че съд в Амстердам е решил към Белгия да не бъдат екстрадирани заподозрени престъпници, защото няма необходимите условия за тяхното задържане.

В средата на тази седмица се състоя масов синдикален протест, в който участваха поне 60 хиляди души в Брюксел. От вчера е в ход спонтанна стачка на железничарите във Валония, която доведе до невиждани проблеми с транспорта и в столицата.

Положението се запазва без промяна днес, но са насрочени нови преговори между синдикатите и ръководството на железниците. Синдикалисти заявиха, че другата седмица започват действия, които да доведат до падането на правителството.

Председателят на партията Нов фламандски алианс Барт да Вевер, мандатоносител за съставянето на настоящото правителство, коментира, че стачките са политически и обвини за тях социалистите.

Според него левицата не желае реформите, които са безалтернативни, и иска трупането на държавен дълг да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми превозват нелегално пътници до курортите в Гърция
Фирми превозват нелегално пътници до курортите в Гърция
150 творби на Банкси са изложени в Рим
150 творби на Банкси са изложени в Рим