Териториални въпроси могат да се решават и мирно. Белгия и Холандия дадоха пример, като подписаха за размяна на земя.

Вижте историята.

© БТА

Според договора Белгия дава на Холандия земя колкото 15 футболни игрища (около 15 хектара) и получава в замяна три. Не изглежда равностойно, но има смисъл. Настоящата граница между двете страни е определена с договора от Маастрихт от 1843 година и минава по река Мьоз.

През 1961 година за улесняване на навигацията речното дъно е повдигнато и така участъци и от двете страни се озовали у съседката без достъп по суша. Оформило се царство на беззаконието - наркотрафик, секс туризъм и необуздани купони. Още от 80-те години двете страни водят преговори за уреждане на въпроса, пробивът започнал преди четири години. По това време е и най-драстичният пример за юридическия кошмар, когато туристи се натъкнали на обезглавено тяло в белгийския сектор.

Шарл Авар, община Визе, Белгия: При закононарушение за белгийската полиция беше невъзможно да достигне до тези няколко хектара. Трябваше да минават през Холандия с разрешение. От Белгия пътят е с лодка, но няма къде да се акостира.

Освен това на територията, която Белгия дава, няма нито една къща и нито един жител. А полученото в замяна също е на реката и с богата природа.

Споразумението ще влезе в сила на първи януари 2018-та година. Белгийските власти подчертаха, че размяната е възможна благодарение на приятелските отношения между двете страни и показва, че сега в Европа границите могат да се променят без оръжие.

© БТА