НОВИНИ

Белгия иска по-строг контрол върху всички видове международен транспорт в ЕС

Четири европейски държави обмислят въвеждането на по-строг контрол и регистрация на личните данни при международни пътувания с автобус, влак и ферибот. Досега на европейско ниво само авиокомпаниите бяха задължени да регистрират и пазят данни за пътниците си. Белгийският парламент вече одобри по-строг контрол. Той ще влезе в сила през месец май следващата година.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:07, 05.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Белгия потвърди, че терористът Анис Амри е минал необезпокояван през нейна територия след атентата на 19 декември в Берлин, в който загинаха 12 души. Белгийските власти разпространиха кадри от гара Север в Брюксел, на които се вижда Амри, облечен в дебело яке, с шапка и раница на гърба. Той е пристигнал в белгийската столица на 21 декември към 19 часа с влак от Амстердам в Холандия. За периода от 19 до 23 декември, когато беше убит от полицаи в предградие на Минало, Амри преминава без проблем през пет европейски държави.

За да ограничи свободното придвижване на терористи в Шенген, Белгия одобри миналия месец закон за по-строг контрол на международните пътувания с влакове, автобуси и фериботи. От май следващата година пътниците ще могат да купуват билети само срещу лична карта, а данните им ще бъдат съхранявани и, при поискване, предоставени на вътрешното министерство.

Тази идея на белгийския вътрешен министър Ян Ямбон вече е била подкрепена и от колегите му от Германия, Франция и Холандия. Това потвърди говорител на холандското вътрешно министерство. Очаква се белгийското предложение да бъде обсъждано и на следваща среща на върха на министрите на правосъдието и вътрешните работи по-късно този месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косово отрича Лавридим Мухаджери да е в страната
Косово отрича Лавридим Мухаджери да е в страната
150 машини ще чистят пътищата в Благоевградска област
150 машини ще чистят пътищата в Благоевградска област