Четири европейски държави обмислят въвеждането на по-строг контрол и регистрация на личните данни при международни пътувания с автобус, влак и ферибот. Досега на европейско ниво само авиокомпаниите бяха задължени да регистрират и пазят данни за пътниците си. Белгийският парламент вече одобри по-строг контрол. Той ще влезе в сила през месец май следващата година.

Белгия потвърди, че терористът Анис Амри е минал необезпокояван през нейна територия след атентата на 19 декември в Берлин, в който загинаха 12 души. Белгийските власти разпространиха кадри от гара Север в Брюксел, на които се вижда Амри, облечен в дебело яке, с шапка и раница на гърба. Той е пристигнал в белгийската столица на 21 декември към 19 часа с влак от Амстердам в Холандия. За периода от 19 до 23 декември, когато беше убит от полицаи в предградие на Минало, Амри преминава без проблем през пет европейски държави.

За да ограничи свободното придвижване на терористи в Шенген, Белгия одобри миналия месец закон за по-строг контрол на международните пътувания с влакове, автобуси и фериботи. От май следващата година пътниците ще могат да купуват билети само срещу лична карта, а данните им ще бъдат съхранявани и, при поискване, предоставени на вътрешното министерство.

Тази идея на белгийския вътрешен министър Ян Ямбон вече е била подкрепена и от колегите му от Германия, Франция и Холандия. Това потвърди говорител на холандското вътрешно министерство. Очаква се белгийското предложение да бъде обсъждано и на следваща среща на върха на министрите на правосъдието и вътрешните работи по-късно този месец.