НОВИНИ

Белгия ще въведе нови системи за сигурност на железопътните гари

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон съобщи, че вероятно предстои железопътните гари в страната да бъдат оборудвани с нови, съвременни системи за сигурност. Съобщението е свързано с данните, че атентаторът от Берлин Анис Амри е преминал безпрепятствено през Северната гара в Брюксел, преди да продължи бягството си към Италия.

белгия въведе системи сигурност железопътните гари
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 06.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В сряда белгийските служби поясниха, че Амри е пристигнал от Берлин през Амстердам в Брюксел, където е останал около два часа. От Холандия до Белгия той е пътувал с влак, а след това се е качил на автобус към Франция. През цялото време терористът е бил въоръжен.

Проверка на телевизия Ер Те Ел показа, че шофьорите на международните автобуси, тръгващи от Брюксел към съседните държави, нямат задължението и подготовката да проверяват документите за самоличност и багажа на пътниците. Единственият въпрос, който ги вълнува, е дали пътниците имат редовен билет.

Ямбон уточнява, че на железопътните гари вероятно ще бъдат поставени системи като на летището в Брюксел, ударено от атентата на терористите от "Ислямска държава" през март миналата година. На аерогарата бяха поставени камери от ново поколение, които разпознават лицата на хората в района и регистрационните табели на автомобилите. Благодарение на новата система за сигурност на летището и въвеждането на служители, специализирани в оценка на поведението, напоследък са били задържани около 30 души, съпричастни към тероризма или представляващи заплаха за националната сигурност.

На летището е въведен и нов режим за допускане на автомобили, като системата предвижда безплатен престой до 30 минути с предварително издадени карти. Тези карти могат да бъдат поръчани онлайн на цена от един евроцент, но са поименни и са свързани с кредитната карта на собственика на автомобила. Всяко разминаване между данните от банковата карта, картата за паркинг и документите за собственост на автомобила води до отказ за допускане до паркингите на аерогарата и допълнителни проверки.

Нови системи за сигурност бяха въведени междувременно и в съседните Франция и Холандия. В гарите могат да влизат само пътници, чиито билети биват сканирани предварително на входната врата. Покупката на влакови билети най-често се прави онлайн, по банков път, а когато се плаща в брой, билетът трябва да бъде купен от служител и пред записваща видеокамера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 села в област Добрич са без ток
Над 100 села в област Добрич са без ток
Затворен е пътят Перник - Радомир
Затворен е пътят Перник - Радомир