НОВИНИ

Белгия обвинява Холандия, че e знаела за замърсяването на яйца с фипронил

Скандалът със замърсените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства. В Холандия проверки установиха съдържание на вредния инсектицид и в пилешко месо и бисктиви. В Белгия фипронил е открит в биояйца. Белгия и Холандия си разменят обвинения от коя държава е тръгнал проблемът.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 09.08.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Белгийската Федерална агенция по безопасност на храните вече дни наред е обект на критики, че е повече от месец е премълчавала за проблема с фипронила. Днес неочаквано белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм обвини Холандия, че още от миналата година е имала информация за замърсени яйца, но не я е споделила със съседите си и с Европейската система за безапосност на храните. Дюкарм и министърът на здравеопазването на Белгия Маги Де Блок бяха извикани в парламента, за да са дадат обяснение по скандала.

Дени Дюкарме - министър на земеделието на Белгия: "На федералната агенция по безопасност на храните, която има много контакти, случайно е предоставена класифицирана информация. Става дума за доклад на холандската агенция, който е бил изпратен на техния министър. В него се споменава за наличието на фипронил в холандски яйца още през ноември миналата година. Но няма официално съобщение за това от холандска страна".

Според Дюкарм поведението на холандците е необяснимо, като се има предвид, че страната е един от най-големите износители на яйца. Засега холандският му колега Мартен Ван Дам отказва да реагира на обвиненията, идващи от Брюксел. Междувременно днес в Белгия пуснаха безплатна гореща линия, на която гражданите могат да получават информация за замърсени партиди яйца. Според властите за по-малко от ден линията е прегряла от обаждания.

Производители на пилешко месо и яйца и в трите засегнати държави се оплакват, че трябва да унижощават продукция за милиони евро.

Ане Мари Ванхенберге - Съюз на земеделските стопани, Белгия: "По германски изчисления, щетите за сектора ще бъдат 10 милиона евро. Става дума за яйца, които трябва да бъдат унищожени, или за яйца, които се обезценяват заради ситуацията и за унищожени птици".

Кризисните центрове в Германия, Белгия и Холандия работят заедно за овладяване на кризата. Сега въпросът обаче е колко други продукти биха могли да се окажат засегнати, след като случайни проверки в Холандия показаха наличие на фипронил и в пилешкото месо и в някои бисквити, съдържащи яйца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж загина в София, след като клон падна върху него
Млад мъж загина в София, след като клон падна върху него
Стотици семейства в Кюстендил бяха глобени заради отсъствия от  училище
Стотици семейства в Кюстендил бяха глобени заради отсъствия от училище