Нурдин Амша (35 г.) е бил осъден в Белгия за подготовката на атентат срещу военното командване на НАТО в Монс. Мъжът е заемал ръководна длъжност в терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Според издадената присъда той ще бъде лишен от свобода за 17 години, както и от белгийско гражданство.

© Архив

Преди да бъде заловен, Амша събирал дарения с обяснението, че ще помага на деца, болни от рак. Според съда средствата са послужили за терористичната му дейност. Амша е опитал да замине за Сирия, а след това е подготвял нападение срещу базата на НАТО през 2016 г.

Местни медии съобщават също, че в Брюксел преди Коледа е бил заловен Мохамед Е., за когото е известно, че е осигурил автоматите "Калашников", използвани от терористите на ИД при удара в Париж през ноември 2015 г. Задържаният е роден в белгийския град Вервие, но живеел в Брюксел и към момента се намира в затвор в столицата.

Шведските власти обвиниха трима мъже в подготвяне на терористично нападение

Шведските власти обвиниха трима мъже в подготвяне на терористично нападение

Трима мъже от Централна Азия бяха изправени пред шведското правосъдие за подготовка на терористично нападение, предаде Франс прес, като се позова на п...