НОВИНИ

Белгия отбелязва годишнина от атентатите на летището и метрото в Брюксел

Белгия отбелязва първата годишнина от атентатите на летището и в метрото на Брюксел, които отнеха живота на 32 души и осакатиха други 340. В планираните възпоменателни церемонии ще участват крал Филип и кралица Матилда.

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 22.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Във възпоменателни церемонии на летище Завентен, където миналата година беше първият голям взрив, участваха крал Филип, кралица Матилда и премиерът на страната Шарл Мишел.

В квартала на европейските институции, близо до спирката на метрото Малбек, където избухна втората бомба, беше открит монумент. Лидерите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск също участват във възпоменателните церемонии.

Една година след атентатите, Белгия вече не е същата. Страната все още живее под трето ниво на заплаха от тероризъм от четири възможни. Хората свикнаха с пристанището на военни, които патрулират по улиците, гарите и летищата. Големите публични прояви се охраняват строго, а самите белгийци станаха много по-внимателни.

Белгия промени много от законите си, за да улесни службите в борбата им срещу тероризма. Правителството инвестира милиони в умни камери, които идентифицират моменталното подозрителни автомобили. Създадена е централизирана база данни за терористи - доказани или потенциални, родени в Белгия или дошли от дошли от други държави. Полицията вече може да претърсва жилища и през нощта, нещо което преди година беше невъзможно.

Въпреки промените закони и вложените пари, хората смятат, че трябва да се направи още много. В момента в парламента заседава комисия, която разследва атентатите, но тя все още не е приключила работата си. Жертвите от атентатите са оплакват, че обезщетенията им се изплащат много бавно заради дължи процедури със застрахователите. До сега са отпуснати над един милион евро за пострадалите.

Това, което държавата обмисля е да въведе специален статут - жертва от тероризмът, който дава правота на пожизнена пенсия и безплатна медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концерт на световноизвестни пианисти в Русе
Концерт на световноизвестни пианисти в Русе
Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 години
Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 години