НОВИНИ

Белгия парализирана от национална стачка

Национална стачка, организирана от синдикатите, парализира днес Белгия. Въздушното пространство на страната остава затворено до довечера. Не работят предприятия, магазини, училища и административни служби.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 13.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Някои от авиокомпаниите пренасочиха днес полетите си към летища в съседните Холандия, Германия и Франция. Други ги насрочиха за следващите дни или осигуриха алтернативен транспорт на пътниците си. Железниците анулираха половината от влаковете, а градският транспорт се движеше с голямо закъснение.

Карел Дасер, засегнат от стачката пътник в Брюксел: Компанията смени билетите, така че вземам автобуса за Ротердам. Разбирам тези, които стачкуват. Капиталът и трудът са две различни неща и капиталът продължава да се увеличава, докато цената на труда навалява".

Белгия е в челната петица в Европа по загубени работни дни заради стачки. Днешната е една от най-масовите през последните години, организирана е от всички синдикати заедно. Повече от 50% от работещите в частния или публичния сектор членуват в някой от трите големи синдиката. Исканията на стачкуващите са свързани с по-справедливо индексиране на заплатите през следващите години, с повече социални придобивки и по-високи пенсии. Но имаше и недоволни от масовите действията на синдикатите.

Мариан Жаке, засегната от стачката пътничка в Брюксел: Хората трябва да бъдат свободни да стачкуват, но трябва да се зачита и позицията на тези, които не искат да стачкуват. А в момента това е невъзможно.

Премиерът Мишел призова стачкуващите да не всяват социално безпокойство и прикани синдикати и работодатели да седнат на масата на преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор бе изслушан в Народното събрание по случая Гебрев
Главният прокурор бе изслушан в Народното събрание по случая "Гебрев"
Сотир Цацаров даде информация за разследването за българските паспорти
Сотир Цацаров даде информация за разследването за българските паспорти