НОВИНИ

От нашия кореспондент в Брюксел: Вече има арести

28 са жертвите на експлозиите на летище "Завентем" и на метростанция "Малбек", в района на европейските институции.Над 130 са ранените. Белгийската прокуратура потвърди, че взривът на летището е самоубийствен атентат. Полетите и градският транспорт в Брюксел са спрени. Хотелите отвориха врати за тези, които търсят убежище. Властите призоваха хората да останат по домовете си или в други сгради и да не използват прекалено телефонните линии. Белгия повиши на последна степен нивото на терористична заплаха. Полицията и армията засилват мерките за сигурност на ядрените централи в страната. Нападенията в Брюксел стават четири дни след ареста на Абдеслам Салах, издирван за атентатите в Париж на 13 ноември. "Беше ударена цяла Европа", заяви френският президент Франсоа Оланд.

Владислав Велев
от Владислав Велев
14:25, 22.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Нашият кореспондент в Брюксел Владислав Велев заяви, че на летището на терминала, където са избухнали експлозиите е открит автомат Калашников. Това потвърждава информацията, че терористите са имали готовност да стрелят, ако замисълът им да се взривят се провали.

В Брюксел е спрян градският и междуградският транспорт, не работят гарите, влаковете Евростар до Лондон също са спрени. Първоначално хората, които са се намирали на летището, са били евакуирани пред сградата, но тъй като достъпът до там е затворен, хората, които са се намирали на летището и в самолетите, са настанени в спортната зала в градчето Завентем, което е непосредствено до летището, както и в един от хангарите за ремонт на самолети.

Единственият признак на нормалност е редовният брифинг на ЕК, който е бил открит за журналисти. Флаговете пред Европейската Комисия са спуснати наполовина.

Една от сградите на Главна дирекция земеделие се превърна в импровизиран медицински пункт, като кадри оттам очаквайте в късната емисия на "По света и у нас".

Училищата в Брюксел са получили заповед да държат учениците и да не ги пускат никъде непридружени.

В момента в Брюксел на няколко места се извършват претърсвания. Има арест на един или на няколко човека.

По-рано днес външният министър на Белгия Дидие Райнер каза, на свобода има още заподозряни за терористичните атаки от тази сутрин.

Владислав Велев отрече информацията, че границите на Белгия са затворени, както твърдят някои руски медии, но на тях има засилена проверка.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви: В момента продължава евакуацията на хора и е трудно да дадем точни отговори на въпросите, тъй като службите трябва да оценят точно ситуацията, както и да идентифицират пострадалите. Същият е случаят и за хората, които не са белгийска националнаст. Съответните посолства са в контакт с белгийското външно министерство и ще имаме отговори.
Франсоа Оланд, президент на Франция: Тероризмът удари Белгия, но неговата мишена е Европа. Уверих белгийското правителство в подкрепата ни. Френското правителство предприе мерки за засилване на контрола на границите и на полицейското присъствие на пристанища, летища и гари.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създава се организация всички българи, които са в Брюксел да се приберат
Създава се организация всички българи, които са в Брюксел да се приберат
Федерика Могерини коментира атентатите в Брюксел
Федерика Могерини коментира атентатите в Брюксел