НОВИНИ

Белгия с нов закон за прогонване на терористи и престъпници

Белгия променя законодателството, свързано с чужденците, като част от мерките срещу тероризма. Парламентът одобри закон, според който чужденците в страната могат да бъдат прогонвани, ако представляват заплаха за националната сигурност и обществения ред. Той засяга и гражданите на Европейския съюз, за които белгийските власти преценят, че застрашават сигурността или здравето на хората. Законът беше предложен от държавния секретар по миграцията Тео Франкен, от Националистическата партия Нов фламандски алианс.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:20, 10.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Досега в Белгия действаше закон, според който чужденците, родени в страната или дошли тук преди да навършат 12 години, не можеха да бъдат прогонени, дори да са осъдени за тежки престъпления като убийство, търговия с наркотици или тероризъм.

Конкретен пример за това е Салах Абдеслам, един от терористите от атаките в Париж. Той има френска националност, но е в роден в брюкселския квартал Моленбек. От сега нататък белгийските власти ще могат да репатрират хора като Абдеслам, дори ако те не са осъдени, а има подозрения, че представляват заплаха за националната сигурност.

Новият по-строг закон засяга и гражданите на Европейския съюз. Въпреки принципа за свободното придвижване на хора, белгийците си запазват правото до гонят от страната европейски граждани, ако те представляват заплаха за обществото. Като пример държавния секретар по миграцията Тео Франкен дава румънските и българските джебчии. От сега нататък те ще получават забрана за влизане в страната, която ще важи 8 години.

Властите ще упражняват по-строг контрол на пътуващите със самолет или влак. Ако все пак хора със забрана, успеят да влязат в Белгия, те ще се считат за нелегални, защото общините ще им отказват адресна регистрация.

В момента в белгийските затвори присъда, най-вече заради кражби, излежават 85 българи и 382 румънци, което е твърде много, смятат белгийските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Патриотичен флашмоб
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Патриотичен флашмоб
Преместиха двете афганистанчета от Широка лъка в център от семеен тип
Преместиха двете афганистанчета от Широка лъка в център от семеен тип