НОВИНИ

Белгия съди български гражданин за трафик на мигранти

Български гражданин ще бъде изправен през съд в Белгия по подозрение, че е ръководил белгийската клетка на международна организация за трафик на мигранти. Той е бил предаден от българските власти на Белгия преди коледните празниците.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 07.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

41-годишният Алдин Н. е живеел в България, но чрез свои познати ироднини в Белгия е ръководел работата на автосервизи в страна, в коитопревозни средства са били оборудвани с тайници за трафик на мигранти.

Федералната прокуратура на Белгия повдигна обвинение и пред съда ще бъдат изправени 16 души. Международната група за трафик на мигранти е действала и в други страни и в разбиването й са участвали службите на няколко държави, сред които и България.

За първи път български камион с тайник за трафик на мигранти е бил заловен през 2016 година в британския град Дувър. От тогава до ноември 2017 в Европа са задържани 55 транспортни средства с подобни тайници. Трафикантите са рискували живота на мигрантите, които са пътували часове и дни наред в пространства с големината на куфар, в много случаи без никакъв достъп на кислород.

Нелегалният маршрут е започвал в Афганистан и Пакистан, минавал през Турция и България и продължавал за Западна Европа, най-често Великобритания. За да бъдат скрити в тайниците мигрантите са плащали по 10 000 евро на човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необозримо за Кольо Карамфилов
"Необозримо за Кольо Карамфилов"
ДРУГИТЕ новини - Куин помогна на Малек
ДРУГИТЕ новини - "Куин" помогна на Малек