Белгия ще бъде сред най-засегнатите в ЕС държави, наред с Холандия, Германия и Франция, от напускането на Великобритания. Това се посочва в оценка на представителството в Брюксел на консултантската фирма „Делойт“, представена в местни медии.

Отбелязва се, че най-много ще пострада областта Фландрия. В северната белгийска област се произвеждат 80 на сто от стоките, изнасяни от Белгия към Великобритания. Във Фландрия постъпва 87 на сто от британския внос към Белгия. Великобритания получава от Белгия стоки за 32 милиарда евро годишно, което представлява 9 на сто от белгийския износ.

Основната част от изнасяните от Белгия изделия са в областта на автомобилостроенето (14,5 на сто), химическата промишленост (20 на сто), както и храни, напитки, тъкани, синтетика. Делойт препоръчва на белгийските дружества да се подготвят навреме, защото неминуемо напускането на Великобритания догодина ще повиши цената на извършваните дейности.


Днес се очаква премиерът на Великобритания Тереза Мей да произнесе програмна реч за брекзит.

Британският премиер Тереза Мей произнася дългоочаквана реч за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей произнася дългоочаквана реч за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей днес ще произнесе дългоочаквана реч за плановете на правителството за бъдещите отношения с Евросъюза след Брекзит.Напре...