Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи, че временно спира връщането на мигранти в Судан. Това решение се налага заради съмнения, че върнатите са били бити, измъчвани и лишавани от свобода.

Тези съмнения бяха изнесени вчера в местни медии, които цитираха данни на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". През септември в Белгия бе делегация от суданското вътрешно министерство, която разпита 158 свои сънародници, пристигнали незаконно в ЕС.

Белгия и Судан сключиха споразумение за връщането на незаконно проникналите на белгийска земя. Защитници на човешките права тогава припомниха, че президентът на Судан Омар ал Башир е издирван от Международния наказателен съд с обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления във връзка със събитията в Дарфур.

Според съобщенията в медиите разпитите на подлежащите на връщане суданци в Брюксел са били на арабски, но присъствалият белгийски представител не е владеел суданското наречие и не е разбрал дали срещу тях са били отправени заплахи. Всички, за които се съобщава, че са били измъчвани и задържани, са били в групата на разпитаните в Белгия.

Белгийски адвокати днес съобщават за заповед на полицията в Брюксел, която показва, че има квоти за задържането на мигранти в града. Министърът на вътрешните работи Ян Ямбон отрече по-рано пред парламента съществуването на подобен документ.