НОВИНИ

Белгия въвежда нови мерки срещу замърсяването от автомобилите

Белгия започва въвеждането на нови мерки срещу замърсяването на въздуха от автомобилите, съобщиха местни медии.

bnt avatar logo
от БТА
11:28, 01.02.2017
Чете се за: 01:25 мин.
По света
белгия въвежда мерки замърсяването автомобилите

От днес в Антверпен - втория по големина град в страната - движението на автомобили в центъра ще бъде ограничено постоянно според вида и категорията на превозното средство. Автомобилите от категория "Евро-1" и "Евро-2" повече няма да имат достъп до зона от 20 квадратни километра в центъра на града. Тази мярка засяга по-старите превозни средства и особено онези, които използват дизелово гориво до стандарт "Евро-3".

Автомобилите, снабдени със специални филтри за обработка на изгорелите газове, ще могат да влизат в центъра, след като се регистрират на съответен сайт. Автомобилите, произведени преди повече от 40 години (т. нар. класически или колекционерски автомобили), ще могат да влизат в зоната след регистрация и плащане на такса. За тези автомобили ще може да бъдат издавани до осем дневни разрешителни за достъп годишно.

Контролът на този нов режим ще бъде осъществяван със сканиране на регистрационните табели на превозните средства. Автомобилите с чуждестранна регистрация трябва предварително да получат електронно разрешение от сайт на местните власти. Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани със 125 евро при първо провинение и с 350 евро при следващо в рамките на календарната година.

Предвижда се тези мерки да бъдат въведени също в Брюксел, Гент и Мехелен. В столицата властите вече решиха да забранят от догодина регистрацията на дизелови автомобили, които замърсяват прекомерно въздуха. Мярката ще обхване превозните средства по стандарта "Евро-1", произведени в началото на 90-те години на миналия век, които съставляват около 11 на сто от автомобилния парк в града. Забраната няма да засяга т. нар. класически колекционерски автомобили, произведени преди повече от 20 години, тъй като те са малко на брой (около 250 000). Очаква се мярката да доведе до понижение с 10 на сто на фините прахови частици и с 10-20 на сто на азотния двуокис във въздуха на Брюксел.

От 1 януари в Белгия официално спря продажбата на бензин А95 и вместо това по бензиностанциите се предлага гориво А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. Целта на промяната е намаляване на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели. Общото правило е, че почти всички автомобили, произведени след 2000 г., са пригодени за по-чистия бензин. Около 40 хиляди автомобила на възраст под 20 години трябваше да бъдат пренастроени.

В съседна Холандия миналата година бе гласуван закон, според който от 2025 г. в страната повече няма да се продават автомобили с двигатели с вътрешно горене. Холандия е сред държавите в света, в които електромобилите намериха място най-бързо и най-масово. По последни оценки един от десет автомобила в страната вече се движи на ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК ще се съобрази с решението на ВАС за машинното гласуване, но има трудности
ЦИК ще се съобрази с решението на ВАС за машинното гласуване, но има трудности
Пет села в община Асеновград са на воден режим целогодишно
Пет села в община Асеновград са на воден режим целогодишно