НОВИНИ

Белгийска партия държи фондацията на Стив Банън в Брюксел

Евроскептичните партии могат да увеличат влиянието си в европарламента с над 60 процента през евроизборите догодина. Това се казва в анализ на Ройтерс, направен въз основа на данни от актуални сондажи в държавите-членки. Анализът се появява в момент, когато бившият съветник на президента Тръмп - Стив Банън лансира своя европейски проект - "Движението за дясно популистко обединение в Европа". Всъщност Банън ползва едноименна фондация, основана от белгиец в Брюксел, два месеца след изборната победа на Доналд Тръмп. За първото лице на проекта на Банън в Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 27.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Бившият стратег на Тръмп - Стив Банън иска да предизвика революция в Европа. Като обедини всички крайно десни партии, за да имат по-голямо влияние в следващия Европарламент. В момента евроскептичните и популистки формации в него са разделени в три групи.

Революцията на Банън започва от Брюксел.

;

Първото лице на неговото "Движение" е Михаел Модрикамен - брюкселски адвокат и основател на валонската популистка Народна партия. Тя има един депутат в белгийския парламент и около 4 процента подкрепа след валонците. Банън се е опитва да привлече и значително по-популярните фламандски националисти от Фламандски интерес, но засега безуспешно. Амбицията на Банън и Модрикамен е не само за евродепутати, а и за премиери и блок от съюзнически правителства.

Михаел Модрикамен - основател на "Движението": Целта на "Движението" е да събере евроскептичните формации, които процъфтяват в Европа и да направи връзката със случващото се в САЩ около президента Тръмп и господин Банън, да е обединител и глас на безгласните, а също да осигури инструментариум и експертиза от господин Банън, той помогна за избирането на Доналд Тръмп въпреки трудностите.
;

За Модрикамен основните ценности са националният суверенитет, спирането на миграцията и борбата с радикалния ислям. Според него расистки и антисемитски партии нямат място при тях. Целта е да се привлекат по-големи десни и крайнодесни формации като управляващите партии в Унгария, Италия, Полша и Австрия. Модрикамен отрича "Движението" да получава финансиране от Русия. Но смята, че Европа трябва да търси повече допирни точни с Москва, особено в борбата срещу радикалния ислям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Горанов: Има готовност за дебат за финансирането на БНТ и БНР
Министър Горанов: Има готовност за дебат за финансирането на БНТ и БНР
Летните температурни аномалии: В очакване на доброто време
Летните температурни аномалии: В очакване на доброто време