Една от двете белгийската обществени телевизии - фламандската Ве Ер Те - започва излъчването на мюсюлмански служби. Досега всяка неделя сутрин те предаваха служби от католически, протестантски, православни или еврейски храмове. От този месец мюсюлманите в Белгия също ще гледат своите служби по телевизията.

Според фламандската обществена телевизия целта на излъчването на религиозни служби в неделя сутрин е вярващите, които не могат да присъстват в храмовете, все пак да бъдат съпричастни. На 10 декември Ве Ер Те за първи път ще излъчи и молитва по повод раждението на пророка Мохамед от фламандския град Генк.

Общо 40 недели през годината обществествената телевизия излъчва литургии от различните храмове, 2 от тях вече ще бъдат посветени на мюсюлманите. Имамите в страната са доволни. Според тях ислямът в Белгия често се асоциира с тероризъм и затова е добре зрителите да видят и другото му лице.

След католицизма ислямът е най-голямото вероизповедание в страната. Той е официално признат като една от основните религии още през 1974 година. Излъчването на мюсюлмански молитви обаче предизвика дебати не само в обществото, но и след политическите партии. Дори либералите са критични.

Лидерът им Гвендолин Рутен смята, че е важно да се спазва свободата на вероизповедание, но не е работа на обществената телевизия да излъчва религиозни служби. Разгневени са и белгийците - атеисти, които през последните години стават все повече. Те също искат да имат свои предавания в неделя сутрин.