Белгийската полиция е заловила край бреговете на страната 1,25 тона кокаин с пазарна стойност поне 60 милиона евро, съобщи прокуратурата в Брюж (Брюге), цитирана от Франс прес.

Дрогата, разпределена в 25 пакета от по 50 кг, се носела по вълните в белгийски териториални води, уточни прокуратурата, цитирана от информационна агенция Белга.
Властите не са установили кой е изхвърлил пакетите в морето и кой се очаква да ги прибере с по-малки плавателни съдове, посочи източникът.
На този етап няма задържан заподозрян, а наркотикът е бил унищожен.

Подозрителните пакети били забелязани да се носят по водата в неделя следобед от екипажа на датски кораб, който уведомил белгийските власти.
През март 2015 г. на 20-ина километра от Остенде в морето бяха открити спортни сакове с около 960 кг кокаин на стойност близо 50 млн. евро.

Този метод не е нов, но той започва да се използва все по-близо до нас, каза тогава за фламандскоезичния вестник "Стандаард" магистрат от Анверс (Антверпен), специализиран в дела за наркотици.
Според вестника трафиканти от Южна Америка все по-често изхвърлят дрога край европейските брегове от големи контейнеровози, а техни съучастници я прибират с бързоходни лодки, за да избегнат митниците на пристанищата.