НОВИНИ

Белгийската полиция продължава да издирва един от тримата заподозрени атентатори

Полицията в Брюксел продължава да издирва един от тримата заподозрени атентатори - единственият, останал жив след бомбеното нападение на летище "Завентем". Каква е обстановката тази сутрин в белгийската столица - предава нашият кореспондент Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
07:09, 23.03.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Животът в Брюксел изглежда продължава по нормалния си ритъм, така както беше до вчера сутринта преди 8 ч. преди да станат първите два взрива на летището. През нощта имаше няколко полицейски операции, съсредоточени на едно място в Брюксел, но засега не се съобщава какъв е техният резултат.

Продължава да бъде издирван и един от нападателите на летището - това е мъж, облечен с бяла или бежова жилетка, който вчера е бил заедно с двамата терористи-камикадзе, които се взривиха на летището. Той не се е самовзривил и затова беше открит невзривен колан на самоубиец-камикадзе, както и друго оръжие. И днес ще продължи издирването му.

Днес в Брюксел ще работят училищата, много голяма част от градския транспорт, с изключение на тази линия на метрото, която минава през станция Малбек, където вчера и там имаше взривове. Няма да има прожекции в кината, но като цяло не се очаква да има "lock down" - заключване на града, каквото видяхме в средата на ноември м. г. Очаква се да работят и служителите във всички европейски институции. За тяхната сигурност още вчера бяха взети мерки за сигурност.

Ето какво каза зам. председателят на ЕК Кристалина Георгиева за тези мерки: "Нашата цел е да опазим служителите си и също така да осигурим работата на комисията. Повишихме мерките за безопасност, което означава, че срещите на наша територия са отменени, ограничен е достъпът на тези, които не са редовни служители на институциите, освен ако не е необходимо тяхното присъствие и затворихме детските градини, тъй като транспорта ще бъде ограничен. Това, което се надявам да видим е, че в този труден момент - трагичен за пострадалите и техните семейства, това което ще надделее е чувството на единство, че заедно ние можем да се справим с очевидно много сериозен проблем за целия свят и за Европа. Не трябва да се оставяме на омразата, на злобата, на жестокостта да станат този модел на живот и поведение, който тези хора искат - не трябва да им го дадем".

През изминалата нощ стана ясно, че за да започнат претърсванията в брюкселския квартал Скарбек, полицията е получила следа след като е разпитала хора, които са били спрени в едно такси, намиращо се на летището вчера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС ще гледа делото за убийството на малката Алекс от Поморие
ВКС ще гледа делото за убийството на малката Алекс от Поморие
Правителството ще утвърди Националната здравна карта
Правителството ще утвърди Националната здравна карта