Салах Абдеслам, единственият оцелял от терористичните нападения в Париж на 13 ноември 2015-та година, е на съд в Брюксел. Срещу него днес там започна процес за престрелка с полицията малко преди да бъде заловен в Брюксел през март 2016 г.. В залата днес Абдеслам проговори, само за да каже, че съдът е предубеден и ще мълчи.

Приключи първият ден от най-дълго очаквания процес в Белгия, свързан с терористичните атаки в Париж и Брюксел, предаде кореспондентът на БНТ в белгийската столица Десислава Апостолова. Днес обвиняемият беше докаран с конвой от затвор в Северна Франция и каза единствено, че мълчанието не го прави престъпник. Федераланата прокуратура на Белгия поиска максималната присъда от 20 години затвор за опит за убийство на полицай и притежание на оръжие.

Днес в залата бяха много от близките на терористичните атаки, които повдигнаха отделен граждански иск срещу Абдеслам, но то ще бъде разгледано в края на март.

Филип Ванстеенкисте, брат на жертва в нападенията в Брюксел: Човек трябва да съумее да се абстрахира от чувствата си.
Гийом Деноа дьо Сен Марк Асоциация на жертвите на тероризъм, Франция: Става дума за един елемент от загадката, който ще ни помогне да разберем всичко, което е правила правила тази терористична група, в този смисъл не е чудно, че Абдеслам не говори.

Мерките за сигурност са много засилени, а утре делото продължава.