НОВИНИ

Белгийски лидер предлага да се конфискуват смартфоните на нелегалните мигранти

В Белгия лидерът на най-голямата партия в страната - "Нов фламандски алианс" предлага да бъдат конфискувани смартфоните на преминаващите през страната нелегални мигранти. Така според него трафикантите на хора няма да имат връзка с тях. Временните центрове в страната са пълни, правителството обмисля да заеме от съседна Холандия голям кораб, пригоден за затвор, за да може в него да се настаняват заловените нелегални мигранти. Още за бежанската криза в Белгия разказва кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:23, 23.09.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В Западна Европа ги наричат транзитни мигранти или трансмигранти. Те са всички онези, които са влезли нелегално в Европа и се опитват да стигнат до Великобритания. Целта им са големите британски градове, където могат да пребивават без документи и по-лесно се намира работа на черно. Повечето от тях идват от Африка, с нелегални лодки през Средиземно море.

В Белгия те нощуват в Брюксел, в известния Максимилиянпарк, където често се стига до сблъсъци с полицията или по паркингите на магистралата, където спират за почивка ТИР-овете на път за Англия. Целта им е през нощта да проникват в камините и така да минат Ла Манша.

Често се стига до сблъсъци със шофьори, а няколко големи паркинга вече вече забраниха на ТИР-ове да нощуват там, защото е опасно. Присъствието им притеснява и местните живели, които живеят в близост от бензиностанции. Те се оплакват от мръсотията, която трансмигранти оставят след себе си.

Всеки ден в Белгия се провежда поне по една акция срещу трансмигрантите. В телефоните им разследващите намират едни и същи номера на трафиканти на хора. В момента се водят 240 дела за трафик. Лидерът на най-голямата партия в Белгия - националистическия Нов фламандски алианс предлага крайна мярка за справяне с трансмиграцията.

Барт де Вевер, лидер на Нов фламандски алианс: Когато някой нелегален мигрант бъде заловен, обикновено той получава до три месеца арест и заповед да напусне страната. Ако пак се върне и бъде заловен, може да получи до една година арест. Ако по време на разследването бъдат конфискувани смартфоните на тези хора, ви гарантирам, че много бързо сред трафикантите ще се разчуе, че Белгия не е добро място. Осъзнавам, че това не са приятни мерки, но проблемът трябва да бъде разрешен.

По данни на полицията през Белгия миналата година са преминали над 10 000 нелегални трансмигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението през прохода Шипка е спряно заради автомобилно състезание
Движението през прохода Шипка е спряно заради автомобилно състезание
Продължават празниците на Стария град в Пловдив
Продължават празниците на Стария град в Пловдив