НОВИНИ

​Белгийски съд потвърди решението на властите да откажат визи на турски имами

От началото на годината Белгия е отказала дългосрочни визи на 12 души, които искат да проповядват в страната. 10 от тях са внесли жалба с съда, че така се нарушава правото им да изповядват вероизповеданието си. Съдът обаче е отхвърлил жалбата им.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:38, 17.03.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
​белгийски съд потвърди решението властите откажат визи турски имами

В Белгия има 400 джамии, но само 80 от тях са признати от държавата. От началото на годината белгийският секретар по убежището и миграцията Тео Франкен е отказал дългосрочни визи на 12 турски имами. Всички те са искали да извършват религиозна дейност в нелегални джамии. "Посланието ни към джамиите в Белгия е, че те трябва да работят с имами, които живеят в страната.

"Защо трябва духовници от Близкия изток да проповядват у нас", пита Франкен. 10 от имамите, на които Белгия е отказала визи, са внесли жалби в специален административен съд, който се занимава с проблемите на чужденците. Според тях властите нарушават правото им на свобода на вероизповеданието.

Съдът обаче е отхвърлил жалбата им и е потвърдил решението на Франкен. Голяма част от нелегалните джамии в Белгия са контролирани от турската Дирекция по религиозните въпроси, която има широка мрежа джамии и имами в целия свят. Дирекцията е пряко свързана и с Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​НАТО и търговията бяха в центъра на дискусиите по време на срещата Меркел-Тръмп
​НАТО и търговията бяха в центъра на дискусиите по време на срещата Меркел-Тръмп
Премеждията на Мик Купър, който започна нов живот в Ново село
Премеждията на Мик Купър, който започна нов живот в Ново село