Съд в Брюксел задължи властите да върнат в Белгия шест деца на бойци от групировката "Ислямска държава" и техните майки, държани в лагер в контролираната от кюрди северна част на Сирия. Белгийското правителство трябва да се погрижи децата и майките им да бъдат върнати в срок от 40 дни, в противен случай е застрашено от сериозни глоби.

Още от кореспондента ни Десислава Апостолова.

26-годишната Татяна Виланд и и 25-годишна Бушара Абдула - и двете белгийски гражданки, са вдовици на бойци от Ислямска държава. През 2012 г. заминават за Сирия заедно с мъжете си - радикализирани белгийци от марокански произход, които се включват редовете на Ислямска държава.

В Сирия двете жени раждат по три деца. След като мъжете им са убити, те остават в страната и сега са в лагер. Няколко пъти правят опит да се върнат в Белгия, но властите и съдът им отказват.

Анук Дъненс - съдия: Експерти и журналисти посетиха лагера и видяха бедстващата ситуация, в която майките и техните деца се намират.

Съдът задължи правителството да осигури документи и охрана за връщането на двете майки и децата им. В Белгия жените ще бъдат незабавно арестувани.

Анук Дъненс - съдия: Майките имат присъда от по пет години за тероризъм и веднага ще бъдат вкарани в белгийски затвор.