НОВИНИ

Белгийски терорист е бил топ информатор на британското контраразузнаване

Мохамед Абрини, прочул се като "мъжът с шапката" от кадрите, заснети мигове преди атентата на летището в Брюксел на 22 март, е бил топ информатор на британското контраразузнаване. Това съобщават белгийски медии, като цитират данни от британската преса.

bnt avatar logo
от БТА
09:41, 27.06.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
белгийски терорист бил топ информатор британското контраразузнаване

Отбелязва се, че нарицателното "топ информатор" на професионалния жаргон на разузнавателната общност означава някой, който дава сведения за голяма група заподозрени тежки престъпници. Според медиите Абрини, който не взриви носената от него бомба на летището и остана единственият оцелял терорист от атентата на аерогарата, би могъл да получи закрила от британската програма за защита на свидетели и смяна на самоличността. Твърди се, че заради неговите сведения са били предотвратени атентати и са били разкрити джихадисти.

Допълва се, че британското контраразузнаване е продължило да получава информация от него и след ареста му в Брюксел, като е предавало въпросите си на белгийските служби. Ако тези сведения са верни, Абрини би бил първият топ информатор срещу терористичната групировка "Ислямска държава", посочват медиите.
Преди дни белгийски съд реши Абрини да бъде предаден на Франция, защото там е разследван като съучастник на терористите, ударили Париж през ноември миналата година. Все още Абрини се намира в най-охранявания белгийски затвор в Брюж и се очаква да бъде екстрадиран всеки момент.

В други информации се съобщава, че Белгия възнамерява да утежни наказанията за изнасяне на професионална тайна, защото покрай разследването на атентатите в Брюксел в медиите е била рязпространявана информация, която самите служби още не са знаели. В някои случаи е бил застрашен животът на оперативни работници, твърди министърът на правосъдието Кун Генс. По неговите думи промяната на наказанията не би засегнала работата на журналистите, доколкото те ще запазят правото на тайна на източника. Министърът намеква, че има журналисти, за които този статут е прикритие за шпионаж и те ще пострадат. По неговите думи законът защитава професионалната тайна в работата на лекари, адвокати и магистрати, и ще бъде прилаган, когато някой от тези съсловия наруши правилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Очакваме туристите активно да сигнализират при нарушения
Николина Ангелкова: Очакваме туристите активно да сигнализират при нарушения
Майката на едното убито от Хюриет момче: Не търся възмездие, а справедливост
Майката на едното убито от Хюриет момче: Не търся възмездие, а справедливост